Το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ:

  • Πραγματοποιεί σεμινάρια Α’ Βοηθειών σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς – ΕΕΣ, ΠΝΟΗ.
  • Πραγματοποιεί ομιλίες Ιατρικού περιεχομένου, ομιλίες με θέματα Ιστορικά και γενικού ενδιαφέροντος, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, για όλες τις ηλικιακές ομάδες .
  • Πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους υγείας για τους μαθητές των σχολείων (Οφθαλμολογικούς, οδοντιατρικούς, ΩΡΛ, σωστής διατροφής).
  • Προγραμματίζει εκδρομές, ξεναγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία κλπ. για ενήλικες.
  • Ενισχύει Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους στην περιοχή της Τεγέας.
  • Το 2017 υποστήριξε θεατρική παράσταση-διασκευή του διηγήματος του Δρ. Δημήτρη Σαμαρά «Το έξυπνο κουτάλι μου», που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για τον εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς 2017.
  • Από το 2016, το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποστηρίζει το πρόγραμμα HEART II – Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ για την περιοχή της Αρκαδίας, με σκοπό να ενημερωθούν εγκαίρως και με ορθό τρόπο οι μαθητικές κοινότητες των σχολείων της.

Το πρόγραμμα αυτό, για την πρόληψη των συνεπειών του καπνίσματος στην μαθητική κοινότητα, χρηματοδοτείται από τον κ. Γεώργιο Μπεχράκη και συγκεκριμένα από το Behrakis Foundation της Βοστώνης. Μέσω του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) διεξάγει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχολική ηλικία. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος στην Ελλάδα, είναι ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, (MD, PhD (McGill), FCCP, Ερευνητής ΙΙΒΕΑΑ, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Harvard University, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας).

Αυτό το Κέντρο, μελετά την επίδραση του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος HEART II είναι συνέδρια, σεμινάρια, προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα, σε μαθητές και ενήλικες κλπ. Για το σκοπό αυτό, έχουν οργανωθεί τρεις χώροι υποδοχής, ένας στην Αθήνα, ένας στην Θεσσαλονίκη και ένας στην Τεγέα Αρκαδίας.

Η παρέμβαση διαρκεί δύο διδακτικές ώρες και οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για τις βλάβες του καπνίσματος και ανάληψη ευθύνης για την προστασία του εαυτού τους από την βλαβερή αυτή εξάρτηση. Από το 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα στην Τεγέα έως σήμερα, μεγάλος αριθμός παιδιών το έχει παρακολουθήσει.

Το Ίδρυμα, που συμβάλλει σημαντικά στο έργο της σωστής ενημέρωσης, το 2018 παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Γεώργιο Μπεχράκη, για την μακροχρόνια συνεισφορά του στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece, που πραγματοποιούνται για τα σχολεία της Αρκαδίας.