Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος –ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ξεκίνησε από το 2004 μαθήματα Πάτσγουορκ (Patchwork) ενηλίκων, με την διδασκαλία της κ. Μυρτώς Βλασσοπούλου. Είναι η πρώτη που δίδαξε την τεχνική του Πάτσγουορκ στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’70, η οποία απέκτησε τεράστια πείρα στο αντικείμενο, ύστερα από παρακολούθηση μαθημάτων και σεμιναρίων στο εξωτερικό.

Το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Πάτσγουορκ λειτουργεί κάθε Δευτέρα σε διαφορετικές ώρες για τους προχωρημένους και  για τους αρχάριους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, στο Στάδιο Τεγέας, σε αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη με ότι απαιτείται για αποτελεσματική διδασκαλία. Στο εργαστήριο αυτό, οι μαθήτριες μαθαίνουν να δημιουργούν κυρίως χρηστικά αντικείμενα, ακολουθώντας τις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης αυτής. Το μάθημα, καθώς και τα υλικά για την πραγματοποίησή του, παρέχονται δωρεάν.

Το Πάτσγουορκ είναι κατεξοχήν αμερικανική τεχνική, που τελευταία έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Πρόκειται για συρραφή κομματιών υφάσματος διαφορετικών χρωμάτων ή και υφής, βάσει σχεδίου, για τη δημιουργία χειροτεχνημάτων, όπως παπλώματα, ριχτάρια, μαξιλάρια, τσάντες, τραπεζομάντηλα κ.α.

Η υφαντική, η ένωση χρησιμοποιημένων κομματιών υφασμάτων και η κεντητική, άνθισαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Πολλά διακοσμητικά σχέδια έχουν ταξιδέψει προς και από την Ευρώπη, από τους δρόμους του μεταξιού και έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Εκεί η παπλωματική τέχνη, -γνωστή πλέον ως patchwork- εξελίχθηκε από είδος πρώτης ανάγκης σε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Έχει κερδίσει γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες συν τω χρόνο, έχουν ενσωματώσει και σχέδια της χώρας τους.

Αυτή η τεχνική με τις διάφορες εφαρμογές της, βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Είναι ενδιαφέρον, το ότι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στις δυσκολίες της ζωής, γιατί το Πάτσγουορκ δίνει κυριολεκτικά χρώμα κι ενδιαφέρον στην καθημερινότητά μας. Είναι μια ήσυχη και αναζωογονητική απασχόληση, που δίνει χαρά και ηρεμία μέσα στον σκληρό κόσμο που ζούμε.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο, εμπνέεται από παράδοση και κατορθώνει να ανανεώνεται συνεχώς.

Ήταν το 2004, όταν η κυρία Selma Kenter -που είναι πρόεδρος του συλλόγου Πάτσγουορκ γυναικών Τουρκίας και η ομάδα της- επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, παρουσίασαν το έργο τους και έδωσαν τεχνογνωσία. Ήταν το έναυσμα, ώστε οι γυναίκες της Τεγέας να ενδιαφερθούν και να ξεκινήσουν αμέσως μετά, τα αντίστοιχα μαθήματα στο Ίδρυμα με την κυρία Μυρτώ Βλασσοπούλου.

Το τμήμα του Πάτσγουορκ έχει πραγματοποιήσει ήδη μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την κα Selma Kenter και τις μαθήτριές της, στο εργαστήριό τους.

Τα έργα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Πάτσγουορκ εκτίθενται κάθε δύο χρόνια σε έκθεση που διοργανώνεται στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Στάδιο Τεγέας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τα έργα των μαθητριών και αυτό να αποτελέσει με την σειρά του εφαλτήριο για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο εργαστήριο. Είναι γεγονός ότι σε κάθε έκθεση, τα θαυμάσια έργα των μαθητριών, δημιουργούν πολύ μεγάλη εντύπωση στο κοινό. Το τμήμα Πάτσγουορκ του Ιδρύματος, έχει εξελιχθεί σε αστείρευτη πηγή δημιουργίας και φιλίας μεταξύ των γυναικών, όλα αυτά τα χρόνια.

Τα καλύτερα έργα Πάτσγουορκ έχουν στολίσει πολλές φορές τις σελίδες του ημερολογίου του ιδρύματος και συγκεκριμένα κατά τα έτη 2010, 2014 και 2019.