Το Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησαν τα μαθήματα κεραμικής ενηλίκων με την διδασκαλία της κ. Λίας Κελαϊδή. Μετά από σπουδές κεραμικής στην Ελλάδα και την Αγγλία, η κ. Κελαϊδή διδάσκει και διατηρεί προσωπικό εργαστήριο. Συγκεκριμένα, διδάσκει στο εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Με τον όρο «Κεραμική» εννοούμε τα αντικείμενα που έχουν γίνει από πηλό, διαμορφώθηκαν με διάφορους τρόπους, στέγνωσαν και τελικά έγιναν σταθερά και αμετάβλητα κάτω από την επίδραση της φωτιάς, μέσα στο καμίνι. Το όνομά της το χρωστά στον Κέραμο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, προστάτη των Κεραμέων, που τα εργαστήριά τους ήταν εγκατεστημένα κάτω από την Ακρόπολη, στην περιοχή του Κεραμικού.

Η κεραμική τέχνη είναι ίσως η πιο παλιά μορφή τέχνης. Συνοδεύει τον ανθρώπινο πολιτισμό από τα πρώτα του βήματα, περνώντας από γενιά σε γενιά. Από τις πλίθρες και τα τούβλα, τους αμφορείς και τις στάμνες, τα ειδώλια και τα καθημερινά σκεύη, μέχρι τα αρχαία ανάγλυφα και τα παλαιά υδραγωγεία, η κεραμική βρίσκεται ανέκαθεν μέσα στην καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής. Αντλεί δε τη θεματολογία της από οργανικές φόρμες του φυσικού μας κόσμου. Η πρώτη ύλη της κεραμικής, η ταπεινή άργιλος, με την πλαστικότητα και τις ποικίλες μορφές της, εμπνέει τη φαντασία και απελευθερώνει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες του δημιουργού.

Είναι συγκινητικό να σκεφτεί κανείς ότι από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, οι τεχνικές της κατασκευής κεραμικών παραμένουν ίδιες! Είναι αυτές ακριβώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στο Εργαστήρι Κεραμικής του Ιδρύματος, προσφέροντας στους μαθητές στοιχεία και συναισθήματα όπως αυτά της δημιουργικότητας, της ηρεμίας, της χαράς, της φαντασίας, της προσωπικής έκφρασης του ταλέντου καθενός, μέσα από τούτη την τέχνη, αλλά επίσης και της κοινωνικοποίησης. Θα λέγαμε, πως η αίσθηση της δημιουργίας και η ενασχόληση με υλικά όπως ο πηλός, έχει ψυχοθεραπευτική επίδραση επάνω στους μαθητές.

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι Κεραμικής του Ιδρύματος, λειτουργεί κάθε Δευτέρα, και αποτελείται από δύο τμήματα (πρωϊνό και απογευματινό), από τον Οκτώβρη, μέχρι τον Ιούνιο του επομένου έτους. Το ενδιαφέρον για το μάθημα της Κεραμικής μέσα σε αυτά τα χρόνια, παραμένει αμείωτο.

Εκτός από τα μαθήματα Κεραμικής στο εργαστήρι της Τεγέας, προγραμματίζονται και οργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις για τους μαθητές, για καλύτερη εμπέδωση και κατανόηση. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη των μαθητών στην Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Ελλάδος στο Μαρούσι, στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής και στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού.

Οι δημιουργίες του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της Κεραμικής εκτίθενται κάθε δύο χρόνια σε έκθεση που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Στάδιο Τεγέας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τις δημιουργίες των μαθητών που ορισμένα από αυτά ήταν πραγματικά έργα τέχνης! Αποσκοπούμε στην πρόκληση του να δημιουργήσουν προσωπικό εργαστήριο οι μαθητές, σαν ενασχόληση ή βιοπορισμό.

Τα έργα του Εργαστηρίου, στόλισαν τις σελίδες του ημερολογίου του ιδρύματος για το έτος 2018.

Το μάθημα της Κεραμικής καθώς και τα υλικά για την πραγματοποίησή του, παρέχονται δωρεάν.