Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη
Κώδικα γράψε για τη λύση, το ρομπότ να ξεκινήσει!

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, από τον Οκτώβριο του 2021, πραγματοποιεί στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, το πρωτότυπο πρόγραμμα ″Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη″. Το πρόγραμμα συνδυάζει την τεχνολογία με την φιλαναγνωσία και απευθύνεται σε μαθητές των Β’, Γ’ & Δ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, 17.00 – 18.30 στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στο κτίριο Α’ του Πολιτιστικού Κέντρου σε διδασκαλία της Μαρίνας Ραουζέου, εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας με ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και δεκαετή εμπειρία στο αντικείμενο.

Κάθε συνάντηση έχει συγκεκριμένο θέμα και ξεκινά με την ανάγνωση αποσπασμάτων από επιλεγμένα και αγαπημένα βιβλία της κλασικής και σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωντανεύουν τους ήρωες και αλληλεπιδρούν μαζί τους δημιουργώντας κατασκευές από απλά, καθημερινά υλικά, τις οποίες τελικά υλοποιούν χρησιμοποιώντας τα ειδικά κιτ ρομποτικής.

Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησαν οι συναντήσεις του 2ου κύκλου. Θεματικές που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Γνωριμία με την αρχαία τεχνολογία
  • Περιμένοντας το χιόνι
  • Εξερεύνηση του κόσμου των πτηνών
  • Το δάσος και τα μυστικά του

Στο τέλος κάθε συνάντησης, οι μαθητές δανείζονται βιβλία της θεματικής ενότητας από την Παιδική Βιβλιοθήκη, αλλά και βιβλία της δικής τους προτίμησης.

Ο ενθουσιασμός, η έκπληξη και η προσμονή για τις επόμενες συναντήσεις είναι πάντα διάχυτα στους μαθητές.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την COVID-19.