Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, από τον Οκτώβριο του 2021, εφαρμόζει το πρωτότυπο πρόγραμμα «Ρομπότ και Φιλαναγνωσία», σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τα παιδιά στην ανάγνωση βιβλίων. Το πρόγραμμα συνδυάζει την τεχνολογία με την ανάγνωση βιβλίων, που απευθύνεται σε μαθητές της Β’-Στ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Οι ομαδικές συναντήσεις των δύο τμημάτων (αρχαρίων και προχωρημένων) φιλοξενούνται κάθε Τρίτη, 15.00 – 18.30 στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης στο κτίριο Α’ του Πνευματικού Κέντρου, με την κ. Μαρίνα Ραουζέου, εκπαιδευτικό  με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και δεκαετή εμπειρία στο χώρο.

Κάθε συνάντηση έχει ένα συγκεκριμένο θέμα και ξεκινά με την ανάγνωση αποσπασμάτων από επιλεγμένα και αγαπημένα βιβλία της κλασικής και σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωντανεύουν τους ήρωες και αλληλεπιδρούν μαζί τους δημιουργώντας κατασκευές από απλά, καθημερινά υλικά, τις οποίες τελικά υλοποιούν χρησιμοποιώντας τα ειδικά κιτ ρομποτικής

Τα θέματα που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Εξοικείωση με την αρχαία τεχνολογία
  • Περιμένοντας το χιόνι
  • Εξερευνώντας τον κόσμο των πουλιών
  • Το δάσος και τα μυστικά του

Στο τέλος κάθε συνάντησης, τα παιδιά δανείζονται βιβλία της θεματικής ενότητας από την Παιδική Βιβλιοθήκη, καθώς και βιβλία της δικής τους προτίμησης.

Ο ενθουσιασμός, η έκπληξη και η προσμονή για την επόμενη συνάντηση κυριαρχεί πάντα στα μέλη της ομάδας.