Η δεύτερη εβδομάδα των καλοκαιρινών δράσεων «Το σεντούκι του καλοκαιριού» ήταν αφιερωμένη στη φιλία που με τόσο έκδηλο τρόπο τίμησαν η Άλκη Ζέη και η Ζώρζ Σαρή.  Με αφετηρία τα βιβλία «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή και «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη,  και μέσα από ένα παιχνίδι που μοιάζει με το ΜΠΙΝΓΚΟ, με μολύβι και χαρτί, ανακάλυψαν τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τους συμμετέχοντες της ομάδας. Τέλος, δημιούργησαν τη δική τους κορνίζα, που περιελάμβανε τους αγαπημένους φίλους τους, και την οποία φιλοτέχνησαν με τη δική τους καλλιτεχνική ματιά.

Παράλληλα, στο εργαστήριο Ρομποτικής & Φιλαναγνωσίας οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν πτυχές της περιπέτειας που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή. Αφού χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, αξιοποιήσαν τα δομικά στοιχεία LEGO® και άρχισαν να οπτικοποιούν τους χώρους στους οποίους εξελίσσονται οι σκηνές δράσης του βιβλίου. Επιπρόσθετα, χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο ρομποτικό όχημα, το οποίο μετέφερε τους ήρωες με ασφάλεια, με στόχο τη συμβολική μεταφορά από τόπο σε τόπο και από σκηνή σε σκηνή του βιβλίου.

Η ομάδα των συμμετεχόντων μικρότερης ηλικίας, με αφορμή το βιβλίο «Ο Αρλεκίνος» της Ζωρζ Σαρή χρησιμοποίησε χάρτινα πολύχρωμα «κουρελάκια» για να ντύσει τα δικά της «Ναι» και «Όχι» της φιλίας. Έπειτα, με την αξιοποίηση πακέτων ρομποτικού υλικού, τα παιδιά ζωντάνεψαν τον ήρωα της ιστορίας, ο οποίος με έναν χειροκίνητο μηχανισμό μπορούσε να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με τίτλο «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ».

Στο τέλος, όλοι οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία των αγαπημένων συγγραφέων Ζέη και Σαρή, καθώς και άλλα  δικής τους επιλογής.