Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Λάμπρου Λιάβα, Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο “Τα τραγούδια του γάμου”, στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου “Κανάρη 4” στην Αθήνα με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Η ομιλία συνδιοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με αφορμή την συνεργασία τους στην έκθεση «Νύφες- Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» που φιλοξενείται στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (κτίριο Β) στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία μέχρι και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 (πληροφορίες στο www.msvf.gr).
Τα τραγούδια και οι σκοποί που συνοδεύουν τον παραδοσιακό γάμο έχουν έντονα συμβολική σημασία, σηματοδοτούν τις επιμέρους γαμήλιες στιγμές και οριοθετούν τους ρόλους και τις συμπεριφορές των κυρίων προσώπων. Η μελέτη των τραγουδιών, μας παρέχει πολλές πληροφορίες ως προς τις σχέσεις των φύλων, την ιεραρχία, την κοινωνική κατάσταση και ιδεολογία και τονίζουν τη διαφορετική συγκρότηση των παραδοσιακών κοινοτήτων ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς «κόσμους» της ελληνικής παράδοσης: την στεριανή και την θαλασσινή Ελλάδα.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες σας παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας με μύνημα στο kanari4pli@gmail.com μέχρι την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, στις 2.30 μ.μ.
Επικοινωνία: Ρόζα Πατσέα, τηλ. 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.30.