Η εναρκτήρια συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2023 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Παιδικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο “Η τιμή και το χρήμα” του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Πρόκειται για ένα «ειρηνικό διήγημα», το μόνο από τα έργα του Θεοτόκη που δεν έχει θανάτους και βίαια ξεσπάσματα.  Η νεαρή ηρωίδα Ρήνη ερωτεύεται έναν νέο από ανώτερη τάξη.  Η μητέρα της  όμως, αρνείται να δώσει την προίκα που ζητά ο υποψήφιος γαμπρός, ακόμη κι όταν εκείνος κλέβει την κόρη της. Στο έργο αναλύεται ο ρόλος του χρήματος στον έρωτα και τις οικογενειακές σχέσεις στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα,  το ήθος και η ψυχολογία των προσώπων, και όχι οι περιπέτειές τους.  Ο συγγραφέας περιγράφει τη σύγχρονη ζωή του μικρόκοσμου του νησιού του, της Κέρκυρας, σκύβοντας πάνω στα προβλήματα των συγχρόνων του, όπως ήταν οι μεγάλες δυσκολίες της αγροτικής ζωής, οι στρεβλώσεις της ταξικής διαίρεσης, η ανέχεια, η υποταγή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης υπήρξε συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής, λογοτέχνης και διανοούμενος που δέσποσε στα ελληνικά γράμματά στις αρχές του 20ού αι., και σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής.  Αν και γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, το έργο του διακρίθηκε για τον κοινωνικό ρεαλισμό του.