Με την έλευση του φθινοπώρου, ξεκίνησαν και οι συναντήσεις των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης με πρώτη, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Παιδικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης. Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας” της Λένας Διβάνη.

Πρόκειται για οχτώ ζευγάρια, επτά και ένα τρίγωνο, όπως σχολιάζει η ίδια η συγγραφέας, τα οποία κατείχαν θέσεις και αξιώματα από τα οποία επηρέασαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σε κάθε ζευγάρι αποδίδει και έναν τίτλο που προσδιορίζει πολύ εύστοχα τη φύση της σχέσης τους.

Γεώργιος Παπανδρέου και Κυβέλη: Δύο ηθοποιοί στο ίδιο σπίτι.

Παύλος και Φρειδερίκη: Η βασίλισσα που έγινε βασιλιάς.

Νίκος Μπελογιάννης και Έλλη Παππά: Έρωτας και επανάσταση.

Ελευθέριος Βενιζέλος και Έλενα: Ένας γάμος εθνικού συμφέροντος.

Ίων Δραγούμης, Πηνελόπη Δέλτα και Μαρίκα Κοτοπούλη: Ο Άμλετ, η Κυρία και η θεατρίνα.

Χαρίλαος και Σοφία Τρικούπη: Αδελφές ψυχές.

Όθωνας και Αμαλία: Ερωτευμένοι με την Ελλάδα.

Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης: Έρωτας σαν πόλεμος.

Με αφορμή μια νεανική της συνέντευξη με τον πολιτικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η Λένα Διβάνη κατάλαβε ότι η αθέατη προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της Ιστορίας παίζει τεράστιο ρόλο στις αποφάσεις και στις κινήσεις τους. Όπως η ίδια αναφέρει «πώς θα κατανοήσουμε τις αποφάσεις ενός δημόσιου προσώπου, χωρίς να γνωρίζουμε, έστω και στοιχειωδώς, τα κίνητρά του, τα τραύματά του, τις ανομολόγητες ανάγκες του; Πώς να καταλάβεις τη στάση του Μεταξά αν δεν διαβάσεις το ημερολόγιό του, όπου συνεχώς θρηνεί ότι είναι κοντός;» Η συγγραφέας παραδέχεται τη δυσκολία να ανιχνεύσεις τη δυναμική ενός ζευγαριού. Με πίστη στο δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό της ένστικτο, τα συγκεράζει και το αποτέλεσμα αποζημιώνει στο έπακρο τους αναγνώστες. Οκτώ ιστορίες Ανδρών που είχαν δίπλα τους μία δυναμική, ενδιαφέρουσα Γυναίκα. Διηγήσεις πολιτικής ιστορίας και ανθρώπινων σχέσεων με το λογοτεχνικό ύφος, τη διορατικότητα, τη μοντέρνα γλώσσα, το χιούμορ και τη γνώση της ιστορικού – συγγραφέως.

Το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ και πυροδότησε συζητήσεις και σχόλια απέναντι στα ζευγάρια, αλλά και στις καθοριστικές για την ιστορία της Ελλάδας αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν.