Η εναρκτήρια συνάντηση για τη νέα χρονιά των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024  με αντικείμενο συζήτησης δύο βιβλία: το «Σπίτι παιδιού» του Κυριάκου Συφιλτζόγλου και «Ο αχυρώνας φλέγεται» του William Faukner.

Τα βιβλία αναφοράς που έχουν επιλεγεί για τους πρώτους έξι μήνες του 2024 έχουν στο επίκεντρό τους τα παιδιά και την ανατροφή τους, το περιβάλλον και τις συνθήκες διαπαιδαγώγησής τους.

Και στα δύο διηγήματα  περιγράφονται οι αναμνήσεις δύο παιδιών τα οποία μεγάλωσαν σε διαφορετικά μοντέλα οικογενειών με κοινή συνισταμένη τις πενιχρές οικονομικές συνθήκες διαβίωσης.

Στο πρώτο διήγημα, τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ευχάριστο και δεμένο οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο η μητέρα παίζει σημαντικό ρόλο. Όλες οι αναφορές της ζωής στο χωριό διαδραματίζονται γύρω από το νεκροταφείο και τις νεκρικές ακολουθίες. Ο θάνατος είναι απλώς ένα φυσικό επακόλουθο στα μάτια των παιδιών και ακόμα και μέσα από αυτό το μυστήριο, εκείνα βρίσκουν αφορμές για παιχνίδι.

Στο δεύτερο διήγημα, το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό, είναι παραβατικό, μη σταθερό, καθώς η οικογένεια συνεχώς αλλάζει τόπο διαμονής και κακοποιητικό . Ο πατέρας της οικογένειας είναι στην κεφαλή της και εκείνος παίρνει όλες τις αποφάσεις. Το παιδί έχοντας μεγαλώσει μέσα σε αυτή την οικογένεια βιώνει μια τρομακτική εσωτερική πάλη η οποία τον οδηγεί στην αποκαθήλωση του ίδιου του του πατέρα, τον οποίον αφενός θαυμάζει, αφετέρου η ηθική του δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο πατέρας του παραβαίνει τον νόμο και οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Μέσα σε μία δικαστική αίθουσα καλείται να αποφασίσει εάν θα ψευδομαρτυρήσει για να σώσει τον πατέρα του ή εάν θα είναι εκείνος που θα τον στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Τα μέλη ταυτίστηκαν με τις περριγραφές του πρώτου διηγήματος, ενώ συμπόνεσαν τον ήρωα του διηγήματος του Faukner, δικαιώνοντάς τον για την απόφασή του. Εάν θέλετε να μάθετε ποια ήταν αυτή, μπορείτε να δανειστείτε και εσείς το βιβλίο από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (τηλ. 2710557111 & 2710556835 , κ. Βιβή Κατσίφα).