Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2023, στην αίθουσα του Παιδικού Τμήματος της Βιβλιοθήκης.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο “Εμμανουήλ και Αικατερίνη” της Ρέας Γαλανάκη.

Πρόκειται για ένα έργο αναμέτρησης του παρελθόντος με το παρόν και τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ τους. Πρωταγωνιστές είναι η γονείς της συγγραφέως, ο Εμμανουήλ και η Αικατερίνη, και η διαδρομή τους μέσα από τους ιστορικούς δαιδάλους της εποχής τους: από τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον Εμφύλιο και τη δικτατορία του 1967. Θέση σε αυτές τις αφηγήσεις καταλαμβάνουν και οι μακρόχρονοι αγώνες της Κρήτης για ανεξαρτησία, τα χωριά και οι παραδόσεις του νησιού, όπως αποτυπώθηκαν στις εμπειρίες και στη μνήμη των γονιών, αλλά και τόποι της Ευρώπης, όσοι υποδέχθηκαν τους γιατρούς γονείς για τις σπουδές τους: μεταξύ άλλων, η Βιέννη, το Μπορντό και το Παρίσι. Ο υπότιτλος του βιβλίου «παραμύθια που δεν είναι παραμύθια» δίνει το στίγμα του έργου. Οι προφορικές αφηγήσεις παίζουν σημαίνοντα ρόλο σε συνδυασμό με τον τόπο της Κρήτης και τους μύθους ή τις προκαταλήψεις τους.

Είναι ένα μυθιστόρημα πολλαπλών αναγνώσεων, συνδυάζοντας τη βιογραφία με την αυτοβιογραφία. Μια άλλη πλευρά ωστόσο είναι η ιστορία της κρητικής λογοτεχνίας και λογιοσύνης: από τον Ιωάννη Κονδυλάκη, που αναλαμβάνει ξεχωριστό ρόλο στον περίγυρο της πλοκής, και τον Νίκο Καζαντζάκη, μέχρι τους φιλολόγους Μενέλαο Παρλαμά και Στυλιανό Αλεξίου και τον έφορο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Νίκο Γιανναδάκη.

Βαρόμετρο του βιβλίου παραμένει ο προσδιορισμός της ιστορίας των γονιών, η επανένωση των χαμένων ψηφίων της οικογένειας και, αναπόφευκτα, των λησμονημένων ή όχι ιστορικών στοιχείων της Κρήτης και της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Αυτά έρχονται στην επιφάνεια με μοναδική εκφραστική δύναμη και ζωντάνια, με λογισμό και με όνειρο, με την απόσταση που εξασφαλίζει ο χρόνος χωρίς να υπολείπεται συναισθηματικής χροιάς.