Την Πέμπτη 22.09.2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23. Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή έχουν επιλεγεί προς συζήτηση βιβλία σχετικά με το θέμα, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό της Λένας Διβάνη.

Τα μυθιστορήματα “Οι νεκροί περιμένουν” και “Ματωμένα χώματα” της Διδούς  Σωτηρίου, αποτελούν τα πλέον εμβληματικά για το 1922 και το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και παραμένουν σημεία αναφοράς έως σήμερα.

Η Λένα Διβάνη υφαίνει τη βιογραφία της συγγραφέως Διδούς Σωτηρίου με έναν υβριδικό τρόπο αφήγησης, μέσα από μια φανταστική συνέντευξη από ένα ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο παράλληλα με το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε. Η αφήγηση ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια της Δ.Σωτηρίου  στη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, την καταστροφή, τον ξεριζωμό και φτάνει στην προσφυγική Ελλάδα. Ταυτόχρονα η πολιτική χρονογραμμή διαπερνά από τη δικτατορία του Μεταξά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη χούντα των συνταγματαρχών και φτάνει ως τη Μεταπολίτευση. Είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης όχι μόνο της βιογραφίας της Σωτηρίου, αλλά και της σπουδαίας και ξεχωριστής προσωπικότητας την οποία έφερε.