Η τελευταία συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης  για το 2022, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο “Οι μέλισσες του Κάλβου τριγυρίζουν στα λιβάδια του Λίνκονσάιρ“της Πόλυς Χατζημανωλάκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Πέτρος Ασλάνογλου, ήρωας της ιστορίας, ένας έφηβος δεκαπεντάχρονος από την Ελλάδα, άριστος γνώστης της αγγλικής γλώσσας, πηγαίνει να φοιτήσει στην περιοχή που έζησε και πέθανε ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος, το Λινκολνσάιρ της Βρετανίας. Η ιστορία του βιβλίου ξεδιπλώνεται σε πολλά επίπεδα και περιλαμβάνει διαφορετικά είδη αφήγησης(επιστολή, ημερολόγιο, ιστορικό μυθιστόρημα, μυθιστόρημα χαρακτήρων, ταξιδιωτικό μυθιστόρημα). Έχει δημιουργηθεί μία κυψέλη από μικρές ιστορίες αρμονικά συνδεδεμένες όπως η κυψέλη μιας μέλισσας, την οποία η συγγραφέας περιγράφει έξοχα. Η περιοχή του Λινκολνσάιρ χρησιμοποιείται με διπλό τρόπο. Από τη μία γίνεται το φόντο πάνω στο οποίο πλέκεται η ιστορία του Πέτρου και από την άλλη είναι η αφορμή να θυμηθεί ο αναγνώστης τον Κάλβο  και τα ποιήματά του. Πρόκειται για ένα αφήγημα που έχει έντονες αναφορές στον μοντερνισμό ιδιαίτερα όσον αφορά τον χειρισμό του χρόνου.  Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός. Συνδυάζει, επίσης, στοιχεία ρομαντισμού  καθώς η περιγραφή του τοπίου θυμίζει βικτωριανό μυθιστόρημα περιγράφοντας κήπους και τοπία του Κόνσταμπλ όπως αυτό που κοσμεί το εξώφυλλο. Ο Κάλβος βρίσκεται στο παρασκήνιο της ιστορίας, λειτουργώντας ως μαγική χρονομηχανή, ακολουθώντας τα χνάρια του ποιητή στο Λινκονσάιρ.

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε μια μικρή γιορτή με κεράσματα, στην οποία τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.