Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος, η μηνιαία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν δύο βιβλία, το «Μαύρο νερό» του Μιχάλη Μακρόπουλου και «Ο Θάνατος μιας πόλης» της Καίης Τσιτσέλη.

Κοινή συνισταμένη των δύο αυτών έργων είναι η καταστροφή και ο τρόπος που στέκονται οι άνθρωποι απέναντί της.

Στο «Μαύρο νερό» απαντάται μια ανθρωπογενής καταστροφή του περιβάλλοντος σε ένα χωριό της Ηπείρου, με δηλητηριασμένο το βασικότερο αγαθό, το νερό. Μέσα από έναν περίτεχνο λυρισμό περιγράφεται η επίδραση στην υγεία των κατοίκων, στο φυσικό περιβάλλον, στις σχέσεις των κατοίκων μεταξύ τους, αλλά και μέσα στην οικογένεια. Συνέπεια των παραπάνω η απομόνωση και τελικά, η αδυναμία και απροθυμία επιβίωσης.

«Ο θάνατος μιας πόλης» περιγράφει μια φυσική καταστροφή, τον σεισμό στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς τον Αύγουστο του 1953 και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που ακολούθησαν. Με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο αποδίδονται οι χαρακτήρες και ο τρόπος ζωής στην πόλη τόσο πριν αλλά και μετά τον σεισμό. Ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε ταξικά στρώματα αποτελούσε σημείο αναφοράς για το νησί, γεγονός το οποίο διαταράχτηκε συθέμελα παρασυρόμενο από τις σεισμικές δονήσεις. Οι κοινωνικές τάξεις καταλύονται και επιβιώνουν μόνον όσοι προσαρμόζονται στη νέα συνθήκη. Παρομοιάζεται χαρακτηριστικά ο σεισμός με τον σωσμό, καθώς για κάποιους αποτέλεσε λύτρωση και ευκαιρία για μια νέα ζωή.