Η συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης για τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12.10.2022. Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Κρήτη μου» της Σαμπά Αλτινσάϊ. Σε συνέχεια του αφιερώματος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή επιλέχθηκε προς συζήτηση ένα βιβλίο θέμα του οποίου είναι η ανταλλαγή πληθυσμών από το νησί της Κρήτης.

Το ιστορικό μυθιστόρημα αναφέρεται σε μία θυελλώδη ιστορική περιόδου για τους δύο λαούς. Ταυτόχρονα συνιστά ένα ποιητικό σχόλιο για τη ζωή των προγόνων της, μια ελεγεία της μνήμης περιβεβλημένη με ένα απόλυτο σεβασμό, που εντυπωσιάζει, για την Κρήτη και τους ανθρώπους της, χριστιανούς και μουσουλμάνους, εκείνης της εποχής. O ανθρώπινος πόνος της προσφυγιάς και του ξεριζωμού δεν έχει ούτε σύνορα ούτε και κάνει διακρίσεις από όποια πλευρά του Αιγαίου και αν βρίσκεται. Και είναι ο ίδιος πόνος. Η συγγραφέας ανακαλεί τη σκονισμένη μνήμη. Αυτή η ανάμνηση που ακόμη κι αν πέρασαν 85 χρόνια από τις πιο παράφρονες στιγμές που έζησε η ιστορία, είναι που εξακολουθεί να δακρύζει τα μάτια και στις δυο όχθες του Αιγαίου.

Η λογοτεχνική αναδημιουργία ενός ιστορικού παρελθόντος με πολλά πέτρινα χρόνια, επέτρεπε στους ανθρώπους, χριστιανούς και μουσουλμάνους να συμβιώνουν αρμονικά μέσα σε μια γαλήνια καθημερινότητα. Μέσα από το βιβλίο απορρέει έντονα το ότι σε μια οικουμενική και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ο όρος «πατρίδα» δεν είναι απαραίτητα περιχαρακωμένος στα γεωγραφικά όρια. Η αγάπη στα χώματα των προγόνων διευρύνει την έννοια πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό και η συντήρηση της ιστορικής μνήμης εκατέρωθεν, και κυρίως μέσα από τη λογοτεχνία, θα φέρει τους δυο λαούς κοντύτερα.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.