Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 η μηνιαία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης επανήλθε, στον αρχικό τόπο συνάντησης, τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» του Oliver Sacks.

Πρόκειται για κλινικές ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες, η πρώτη εκ των οποίων φέρει τον ομώνυμο τίτλο. Άνθρωποι που πάσχουν από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης: ασθενείς χωρίς μνήμη και με χαμένο παρελθόν, ασθενείς που δεν αναγνωρίζουν τους γνωστούς τους ανθρώπους και τα πιο κοινά αντικείμενα. Άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί σαν καθυστερημένοι και εντούτοις είναι προικισμένοι με αλλόκοτα καλλιτεχνικά ή μαθηματικά ταλέντα.

Aσύλληπτα παράξενες, βαθιά ανθρώπινες μελέτες της ζωής που πολεμά ενάντια σε απίστευτες εκτροπές. Ο συγγραφέας δεν παύει να είναι πριν απ’ όλα θεραπευτής – και αυτό σημαίνει ότι ποτέ δε χάνει από το βλέμμα του την τελική ευθύνη της ιατρικής: «το πάσχον, βασανισμένο και αγωνιζόμενο ανθρώπινο ον».

Απόσπασμα από τον επίλογο της ιστορίας με τίτλο «Οι δαιμονισμένοι»

«Ο υπέρ-τουρεττικός, λοιπόν, είναι αναγκασμένος να πολεμά, όπως κανένας άλλος, απλώς για να επιβιώσει, να γίνει άτομο, και να επιβιώσει ως τέτοιο, αντιμέτωπος με τη διαρκή ενόρμηση. Από την πρώτη παιδική ηλικία, η εξατομίκευσή του, η προσπάθειά του να γίνει πραγματικό άτομο έρχεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά εμπόδια.

Το θαύμα έγκειται στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πετυχαίνει διότι οι δυνάμεις της επιβίωσης, της θέλησης για επιβίωση, και για επιβίωση ως ξεχωριστό μη αλλοτριώσιμο άτομο, είναι οι ισχυρότερες δυνάμεις της ύπαρξής μας: δυνατότερες από οποιεσδήποτε ορμές, δυνατότερες από την αρρώστια. Η υγεία, η μαχόμενη υγεία βγαίνει συνήθως νικητής».