Την Πέμπτη, 24.09.2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21. Τον κύκλο των συναντήσεων άνοιξε το βιβλίο με τίτλο «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» του Άντονυ Ντορ.

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τη ζωή  δύο ανθρώπων που ήταν τόσο μακριά και όμως κατάφεραν, στο παρασκήνιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να συναντηθούν. Ένα βιβλίο για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το οποίο καταφέρνει να προσεγγίζει τη γερμανική πλευρά με ευαισθησία, κι όμως ο Ντορ επιλέγει να δείξει ότι οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές. Μέσα στις φρικαλεότητες της γερμανικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι χαρακτήρες που επιλέγει ο συγγραφέας, είναι χαρακτήρες παρασυρμένοι από την εποχή τους και άτομα που επέλεξαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντισταθούν. Ο επίλογος ακολουθεί την ηθική και οικονομική πτώση τόσο της μίας, όσο και της άλλης πλευράς.

Βαθιά αντιπολεμική και ανθρωπιστική ιστορία αποκαλύπτει την ανθρώπινη τραγωδία ως κοινό χαρακτηριστικό νικητών και χαμένων. Τα τραύματα που άφησε ο πιο βάρβαρος πόλεμος της ιστορίας, όλα αυτά που θα μπορούσαν να είναι, αλλά γκρεμίστηκαν μέσα στη δίνη του μίσους, είναι ο πυρήνας του βιβλίου για να δείξει πως οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να συναντιούνται για το καλό και για να δουν όσο μπορούν, “πριν τα μάτια κλείσουν για πάντα”. Το φως που δε μπορούμε να δούμε είναι όλο το φως που ο πόλεμος στέρησε, μέσα από την τραγική πορεία της ζωής των ανθρώπων που τον έζησαν, στο ένα ή στο άλλο μέτωπο. O Ντορ καταφέρνει με τις περιγραφές του, να χτίσει έναν όμορφο καμβά, γεμάτο χρώματα, για μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου, με πλήρη τήρηση των μέτρων  προστασίας και ασφάλειας.