Την Τετάρτη, 24.06.2020 έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης για την περίοδο 2019-2020. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος, τηρουμένων των μέτρων ασφάλειας και πρόληψης. Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι» της Τρέισυ Σεβαλιέ. Πρόκειται για ένα βιβλίο ευχάριστο , η ανάγνωση του οποίου ευχαρίστησε τα μέλη και τα γέμισε με πληθώρα συναισθημάτων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο;

To διασημότερο πορτρέτο του Γιαν Βερμέερ (1632-1675), με το γοητευτικό, άγνωστο κορίτσι που φορά ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι. Ενα έργο τοσο αισθαντικό που έγινε βιβλίο, κινηματογραφική ταινία αλλά και street art graffity απο τον διάσημο Banksy! Η συγγραφέας Τρέισυ Σεβαλιέ εμπνεύστηκε από το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι  κι έγραψε ένα μυθιστόρημα με λεπτότατο ερωτισμό για το τέλος της αθωότητας και το τίμημα της μεγαλοφυΐας.

Το “Κορίτσι με μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” (1665 περίπου), ένα από τα αριστουργήματά του, μας επιτρέπει να θαυμάσουμε δύο από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της τεχνοτροπίας του Βερμέερ: Τον απαράμιλλο τρόπο με τον οποίο αξιοποιούσε το φως (που πέφτει πάντα από αριστερά) για να δώσει εκφραστικότητα σ’ ένα πρόσωπο, και την ομορφιά του αγαπημένου του μπλε χρώματος – μιας φυσικής χρωστικής από λάπις λάζουλι, που εδώ έχει χρησιμοποιηθεί απλόχερα στο κεφαλομάντιλο του κοριτσιού.  Και η πιο γοητευτική λεπτομέρεια: Στον θερμό ίσκιο του τρυφερού λαιμού, η λάμψη του μαργαριταρένιου σκουλαρικιού τραβά το βλέμμα σαν μαγνήτης.