Την Τετάρτη 17.10 συναντήθηκαν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος προκειμένου να συζητήσουν το βιβλίο με τίτλο “Ο Έλληνας γιατρός” της Καρολίνας Μέρμηγκα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η αριστοτεχνική πραγμάτωση του ζόρικου εγχειρήματος εξασφαλίστηκε χάρη στον έλεγχο ενός τεράστιου υλικού (βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ερευνητικό όγκο και ένα συνθετικό άθλο, και ταυτόχρονα σε μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ευρεία φιλολογική σκευή και καλλιέργεια της συγγραφέως ) και στη δεδομένη, υψηλή ποιότητα μιας δόκιμης γραφής, που θα σαγήνευε ακόμα κι αν Ο Έλληνας γιατρός δεν αποτελούσε έναν παραπάνω αναβαθμό της συγγραφικής δεινότητας της Καρολίνας Μέρμηγκα.

Eυρηματική διάρθρωση με σκηνοθετική άποψη: ο αναγνώστης είναι έτοιμος να συνεπαρθεί ήδη από τον σύντομο πρόλογο, όπου ο Κωνσταντίνος Μέρμηγκας μας παρουσιάζεται έμμεσα λίγο πριν το τέλος της ζωής και της πορείας του, όταν τα φωτεινά και τα μελανά σημεία είναι πια συγκεντρωμένα και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα έχει ολοκληρωθεί.

Άσκηση ισορροπιών με τη διαπλοκή πραγματικότητας-μύθου: στο τέλος των κεφαλαίων συνοψίζονται γεγονότα του αντίστοιχων ετών, επιλεγμένα κατά το δοκούν, ώστε να αποδίδουν το στίγμα και τη χροιά που θέλει η συγγραφέας να προσδώσει στην κάθε χρονιά, ταυτόχρονα όμως επαναφέροντας στην πραγματικότητα τον αναγνώστη που έχει πιθανώς «παρασυρθεί» από το μυθοπλαστικό μέρος του βιβλίου. Κατατοπιστικές υποσημειώσεις βοηθούν ακόμα περισσότερο τους φιλοπερίεργους.

Ώριμη κριτική παρρησία: η επίγνωση βασικών υπαρξιακών αξιωμάτων καθώς και της αντίφασης που συχνά ενέχουν, καθιστά τον αντίλογο ισότιμο με τον λόγο. Έτσι, η Καρολίνα Μέρμηγκα αποδίδει δικαιοσύνη σε πρόσωπα και πράξεις τηρώντας ίσες αποστάσεις, χωρίς μυθοποιήσεις και ρομαντισμούς, αλλά και χωρίς αποδόμηση, προλαμβάνοντας επιχειρήματα και ενστάσεις, πριν καν διατυπωθούν.

Τα παραπάνω θεμελιώδη χαρίσματα του βιβλίου αναδεικνύουν ευέλικτα εκφραστικά μέσα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της διατύπωσης με συγκερασμούς και αντιστίξεις, με στοχευμένη ακρίβεια και προσεγμένη αισθητική.

 

Σε ό,τι αφορά την ιστορικότητα, Ο Έλληνας γιατρός είναι ένα ελληνικό χρονικό των δεκαετιών 1880-1940, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα και η Αθήνα εξελίσσονται και μεταμορφώνονται.

Σε ό,τι αφορά τη μυθοπλασία, αυτή επιστρατεύεται στις περιπτώσεις συμβάντων, συναντήσεων, συζητήσεων, δηλαδή στη στενά νοούμενη καθημερινότητα των προσώπων του βιβλίου (διότι στην ευρύτερα νοούμενη καθημερινότητα ο Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, με τη ζωή και τη δράση του, εντάσσεται και αφομοιώνεται μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, ενώ, παράλληλα, το διαμορφώνει: ας σημειωθεί, ενδεικτικά μόνο, ότι υπήρξε Καθηγητής της Χειρουργικής, βουλευτής Λακωνίας, Δήμαρχος Αθηναίων, συγγραφέας πολλών επιστημονικών και λογοτεχνικών συγγραμμάτων, μεταφραστής του Φάουστ, καθώς και Γερουσιαστής αντιπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και των Ανωτάτων Σχολών, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Γερουσιαστής-Μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βερολίνου, Αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Εταίρος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, μέλος πολλών επιστημονικών και καλλιτεχνικών συλλόγων).