Την Τετάρτη, 16/01/2019, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για τη νέα χρονιά. Το βιβλίο το οποίο συζητήθηκε φέρει τον τίτλο Ούτε το όνομά μου, της συγγραφέως Thea Halo.

Με την αφήγηση του έπους της επιβίωσης και του τελικού θριάμβου της μητέρας της στην Αμερική, η Thea Halo έγραψε ένα σημαντικό βιβλίο για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κεφάλαιο της Ιστορίας : την γενοκτονία των Ποντιακού Ελληνισμού από την τουρκική κυβέρνηση στα χρόνια που ακολούθησαν τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο. Τα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο της μητέρας της αγγίζει πολλά ηθικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Γραμμένη από την κόρη της, την Thea, η βασανιστική αφήγηση της Σάνο για τον αφανισμό της οικογένειας και του κόσμου της ξεδιπλώνεται με τόσο ζωντανές λεπτομέρειες που κάθε σελίδα σκίζει το μυαλό και την καρδιά. Το βιβλίο Ούτε το όνομά μου είναι έργο μεγάλης έντασης, αυταπόδεικτα ισχυρό και αληθινό.

Η Τουρκία αποσιωπά συνειδητά τις σφαγές σχεδόν 3.000.000 ανθρώπων που ανήκαν στις χριστιανικές μειονότητες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και τους μαζικούς εκτοπισμούς εκατομμυρίων άλλων. Το βιβλίο αυτό είναι μια σπάνια προσωπική μαρτυρία των τρομερών συμβάντων εκείνης της γενοκτονίας. Η αφήγηση αποτελεί μια αυθεντική κατάθεση ψυχής, γραμμένη αριστουργηματικά, ενώ η πλοκή εξελίσσεται μέσα από τις προσωπικές αναμνήσεις και τις αγωνίες ενός δράματος.

Η συζήτηση κινήθηκε σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, καθώς το θέμα του βιβλίου «άγγιξε» την πλειονότητα των μελών της Λέσχης κάποια εκ των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή του Πόντου και είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το θέμα μέσα και από προσωπικές αφηγήσεις και εμπειρίες.

Αναλύθηκε σε βάθος ο τρόπος διαχείρισης σχέσης μιας γυναίκας με σύζυγο 35 χρόνια μεγαλύτερο, αλλά και η τρυφερότητα της μητέρας προς τα παιδιά της. Αξιοσημείωτη είναι η  περιγραφή της μητέρας της.