Την Τετάρτη 11.12.2019, πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Τεγέας για την περίοδο 2019-2020. Τίτλος του βιβλίου το οποίο συζητήθηκε ήταν «Δενδρίτες» της Κάλλιας Παπαδάκη, βιβλίο του οποίου το περιεχόμενο άγγιξε ευαίσθητες χορδές των ανγνωστών μας, καθώς το θέμα της μετανάστευσης είναι γνώριμο στους κατοίκους της Αρκαδίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με φόντο το Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, μαθαίνουμε την ιστορία του Αντώνη Καμπάνη που έφτασε στις ΗΠΑ ως μετανάστης την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, αλλά και του γιου του Μπέιζιλ Καμπάνη που γεννήθηκε εκεί και έκανε οικογένεια, και την δεκαετία του ’80 τη βγάζει πέρα δύσκολα. Η έρευνα πίσω απ’ τις εποχές, την κουλτούρα και την περιοχή είναι εμφανής αλλά χωρίς να σε αποσπά καθόλου απ’ τον καθηλωτικό τρόπο γραφής.

Η συγγραφέας μέσω της ιστορίας του Αντώνη Καμπάνη και του γιου του Μπέιζελ μας μεταφέρει με κινηματογραφικό τρόπο στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, αποδομώντας-ταυτόχρονα-το αμερικανικό όνειρο.

Το μυθιστόρημα είναι ήπιων τόνων, χωρίς εξάρσεις, ατμοσφαιρικό και καλοδουλεμένο. Η Παπαδάκη φαίνεται ότι έχει μελετήσει πολύ καλά την περίοδο και την κουλτούρα της περιόδου που μας μεταφέρει.

Ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο (μεστή γλώσσα και άκρως περιγραφικό) το οποίο περιγράφει τις ζωές δυο γενιών μεταναστών – πατέρα και γιου – στην πολυπόθητη Γη της Επαγγελίας, η οποία καθόλου τέτοια δεν αποδείχθηκε, καθώς το Αμερικανικό Όνειρο ξεθωριάζει πίσω από οικογενειακές υποχρεώσεις, φόρους, επιτόκια και το βόλεμα σε μια ζωή που μόνο ευχάριστη δεν είναι. Εκφοβισμός, εμπόριο ναρκωτικών και λοιπές επαφές με τον υπόκοσμο εμφανίζονται επίσης στο περιθώριο.