Μετά από επανειλημμένες διαδικτυακές συναντήσεις των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης, η τελευταία, για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, επεφύλασσε την πιο ωραία έκπληξη για όλους. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, με φυσική παρουσία των μελών στη βεράντα του κήπου του νεοπαραδιδόμενου κτιρίου Β’ του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό, ευχάριστο και συγκινητικό. Το βιβλίο το οποίο συζητήθηκε ήταν το «Κουστούμι στο χώμα» της Ιωάννας Καρυστιάνη. Της συνάντησης προηγήθηκε διεξαγωγή self-test (δωρεάν παροχή από το Ίδρυμα) σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ κατά τη διάρκειά της τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το βιβλίο παρουσιάζει γεγονότα γύρω από τη ζωή του Κυριάκου Ρουσιά , ενός Σφακιάνου που λόγω οικογενειακών διενέξεων ξενιτεύτηκε στην Αμερική στα δεκαπέντε του με εντόλη του πατέρα του. Προς τα τέλη του 20ου αιώνα, εκεί δίπλα στην νονά του η οποία είχε αναλάβει την περίθαλψη του, αφοσιώθηκε στις θετικές επιστήμες αδιαφορώντας για το παρελθόν του, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε ένα ταλαντούχο φυσικό επιστήμονα. Στην Αμερική ενσωματώθηκε σχετικά γρήγορα. Σύναψε δεσμούς φιλίας με ομοεθνείς του, αλλά και με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Δημιούργησε και ερωτικές σχέσεις με πολλές Αμερικανές . Το μεγαλύτερό του ειδύλλιο ήταν με την Ανν, το οποίο έλαβε τέλος. Από την αρχή έως το τέλος του έργου, γίνεται αναφορά για τον βαφτιστικό του σταυρό τον οποίο είχε χάσει πρόσφατα. Όταν πια πέρασε τα 40, ένα καλοκαίρι επέστρεψε στα Χανιά προκειμένου να δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που ταλάνιζαν το γένος Ρουσιά. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη οικογένεια του Αμερικάνου Ρουσιά στα Σφακιά και την οικογένεια του συνονόματου ξαδέρφου του Κυριάκου Ρουσιά ομοίως στα Σφακιά. Ανάμεσα στις οικογένειες είχε δημιουργηθεί μία βεντέτα που είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά. Με λίγα λόγια, οι δυο αυτές οικογένειες συνήθιζαν να αλληλοσκοτώνονται με αποκορύφωμα ο ξάδελφος του Αμερικάνου, Κυριάκος Ρουσιάς να σκοτώνει τον πατέρα του Αμερικάνου, Μύρωνα Ρουσιά. Ο μόνος άντρας που δεν είχε μπλεξίματα ήταν ο, σταλμένος στην Αμερική, Κυριάκος. Όταν πια σαραντάρης επέστρεψε στο χωριό του στην περιοχή Σφακίων, αντάμωσε την οικογένεια του που είχε να την δει πολλά χρόνια. Συνάντησε, επίσης, πολλούς τοπικούς άρχοντες οι οποίοι τον επιβράβευσαν πολλαπλά, καθώς ο Κυριάκος είχε διακριθεί δεκάδες φορές στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο, για τα πολυάριθμα επιτεύγματά του γύρω από το χώρο της φυσικής.
Στην Κρήτη, λοιπόν, γνώρισε πολλούς συμπαθητικούς ανθρώπους, ένας από αυτούς ήταν η έφηβη  ανιψιά του, Μεταξώ, στην οποία αφιέρωνε πολλή χρόνο στη διάρκεια της διαμονής του στην Κρήτη.
Με την επιστροφή του Αμερικάνου, όλο το χωριό φοβόταν μήπως η αιματοχυσία ξανάρχιζε. Όμως, ο Αμερικάνος ήρθε με συμφιλιωτικές προθέσεις. Αφού έμαθε την μακραίωνη ιστορία αυτής της βεντέτας, κατάφερε να προσεγγίσει τον ξάδελφό του με σκοπό να συμφιλιωθούν. Ενώ είχαν μια πολύωρη συζήτηση για τα παλιά αλλά και για τον τρόπο ζωής του καθενός , συμφιλιώθηκαν. Μετά από εκείνη τη συζήτηση κανείς δεν ξαναενόχλησε τον άλλο. Ο Αμερικάνος αφού αποχαιρέτησε τους δικούς επέστρεψε στην Αμερική και συνέχισε τη ζωή του. Η περιγραφή των προσώπων, που αφορά σε γνήσιες κρητικές μορφές, και των διαφόρων περιοχών των Χανίων, (Κολυμβάρι, Κίσσαμος) εντυπωσιάζουν. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ύπαρξη σοβαρών διαφορών ανάμεσα σε οικογένειες του ίδιου γένους. Τέλος, η δύναμη του Αμερικάνου, ενός παιδιού που παρά τα όσα είχε περάσει κατάφερε από το μηδέν να γίνει ένας επιτυχημένος επιστήμονας και να ξεπεράσει τις εκδικητικές τάσεις με τις οποίες είχε γαλουχηθεί, είναι αξιοζήλευτη και αξιοθαύμαστη.