Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκε η πρώτη, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στην αίθουσα θεάτρου  του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», ένα βιβλίο-ύμνος ενάντια στο μίσος και το ρατσισμό, ένα μανιφέστο ανθρωπισμού και δικαιοσύνης, το οποίο κατάφερε να εμφυσήσει πολύ έντονα συναισθήματα στους αναγνώστες.

Η ιστορία εξελίσσεται με μια ευχάριστη ροή, ο λόγος είναι αρκετά απλός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και προκαλεί στον αναγνώστη μια κοινωνική ευαισθησία, καθώς θίγονται θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό, το φυλετικό σεξισμό. Θέματα που είναι διαχρονικά, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στις μέρες μας. Τα πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει από τότε. Ο διαχωρισμός μαύρων–λευκών έχει εξαλειφθεί –τουλάχιστον σε έναν βαθμό–, όμως σίγουρα ο ρατσισμός υπάρχει και τον βιώνουμε το ίδιο έντονα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκοτ Φιντς και του αδερφού της Τζεμ, μεταφερόμαστε σε μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα του 1929. Ο χήρος πατέρας τους και δικηγόρος Άττικους, προσπαθεί κάθε μέρα να μείνει συνεπής απέναντι στις αξίες του, να μεγαλώσει δύο παιδιά που θα σταθούν στο ύψος των αξιών και των ονείρων τους.

Ο Άττικους, αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός μαύρου εργάτη, του Τομ Ρόμπινσον. Ο Τομ, κατηγορείται για το βιασμό μιας λευκής γυναίκας, η οποία όπως αποδεικνύεται είχε αναγκαστεί να πει ψέματα από τον αλκοολικό πατέρας της. Παρά την αποκάλυψη αυτή, ο Τομ καταδικάζεται. Η κοινωνία, δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της λάθος κρίσης της. Ο μαύρος πρέπει να πεθάνει, γιατί δεν είναι λευκός!

Και ο μαύρος πεθαίνει, πηδώντας συρματοπλέγματα αναζητώντας τη δική του λευτεριά. Πεθαίνει διεκδικώντας έναν θάνατο ελεύθερο, προσπαθώντας να βρει η ματιά του ένα δικό του κομμάτι ουρανού. Πες μου αν αυτή η ιστορία σου θυμίζει κάτι! Πες μου γιατί δεν κόψαμε ακόμα τα συρματοπλέγματα, γιατί ακόμα διψάμε για ουρανό.

Ο δικηγόρος αυτός, αρνείται να αποχωρήσει από την υπεράσπιση αυτού του ανθρώπου κόντρα στις βολές που δέχεται αυτός αλλά και τα παιδιά του, που χλευάζονται από την μικρή κοινωνία. Έχει πάντα μια κρυστάλλινη απάντηση, στην πιο παράλογη ερώτηση.

Στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα κατά της Covid-19.

Η είσοδος στο χώρο των συναντήσεων επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • Πιστοποιητικό νόσησης,
  • Rapid test των τελευταίων 48 ωρών,
  • PCR (μοριακού τεστ) των τελευταίων 72 ωρών.