Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2022 έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Άμνετ» της ιρλανδής συγγραφέως Μάγκι Ο’ Φάρελ, το οποίο έτυχε ένθερμης υποδοχής από τα μέλη, τα οποία  απόλαυσαν τόσο την ιστορία του έργου όσο και τη διαδικασία της ανάγνωσης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το ιστορικό μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Άμνετ, που αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια για να σώσει τη δίδυμη αδερφή του, η οποία πέφτει στο κρεβάτι με πυρετό. Κανένας δεν είναι στο σπίτι.

Η μάνα τους, Άγκνες, είναι στον κηπό της, όπου καλλιεργεί βοτάνια για τα μαγικά της, ενώ ο πατέρας τους λείπει στο Λονδίνο για δουλειά. Οι δυο γονείς δεν ξέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ένα από τα παιδιά τους δε θα είναι πλέον στη ζωή.

Πατέρας του μικρού Άμνετ είναι ο Σαίξπηρ, ο οποίος τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του μοναχογιού του, θα γράψει το κατά πολλούς κορυφαίο έργο του, «Άμλετ», δίνοντας στον τραγικό ήρωα του, μία παραλλαγή του ονόματος του νεκρού παιδιού.

Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το βραβευμένο με Women’s Prize for Fiction 2020 μυθιστόρημα της Ο’Φάρελ αφορά τον δεσμό μεταξύ των διδύμων κι έναν γάμο που φτάνει στο χείλος της καταστροφής από το βαρύ πένθος (ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε σε ηλικία 18 χρονών την Αν ή Άγκνες Χαθαγουέι, η οποία ήταν 26 χρονών και τριών μηνών έγκυος).

Παράλληλα, το «Άμνετ» αφηγείται την ιστορία ενός γερακιού και της κυράς του, των ψύλλων που μπαίνουν σε ένα πλοίο στην Αλεξάνδρεια, και του γιου ενός γαντοποιού (ο πατέρας του Σαίξπηρ ήταν κατασκευαστής γαντιών), που αψηφά τις συμβάσεις προκειμένου να διεκδικήσει τη γυναίκα που αγαπά.

Παρά το γεγονός ότι η αφήγηση αρχίζει με τον Άμνετ, κεντρικό πρόσωπο είναι η μητέρα. Ο Σαίξπηρ δεν κατονομάζεται, αναφέρεται μονάχα ως ο σύζυγος και ο πατέρας, ενώ ακόμη και το Στράτφορντ σχεδόν δεν καταγράφεται -η συγγραφέας δένει την ιστορία της μέσα από ονομασίες οδών και κατοικιών.

Η έρευνα που έχει προηγηθεί είναι φανερή σε κάθε σελίδα. Όποιος έχει επισκεφθεί τη γενέτειρα του βάρδου αναγνωρίζει από τις περιγραφές της Ο’Φάρελ την κατοικία του, αν και το θέμα είναι η απεικόνιση της ζωής μέσα σ’ εκείνο το σπίτι, από τις μυρωδιές μέχρι τη φασαρία του.

Στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα κατά της Covid-19.  Η είσοδος στο χώρο των συναντήσεων επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.