Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης, 17.11.2021

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.
Συζητήθηκαν τα βιβλία «Ρίζες και θεμέλια», της Μαρίας Ευθυμίου και «Το ελληνικό όνειρο» του Στάθη Καλύβα.
Τα παραπάνω έργα έχοντας κοινό θέμα την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, προσεγγίζοντάς την όμως υπό διαφορετικό πρίσμα, πυροδότησαν το ενδιαφέρον των μελών και προσέφεραν άκρως ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συζητήσεις.
Ρίζες και θεμέλια:
Η Μαρία Ευθυμίου ξεκινά το ταξίδι στα θεμέλια του Ελληνισμού από πολύ νωρίς, από τα πρώτα φύλα που κατέφθασαν σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε γεωγραφικά ελληνικό χώρο, έναν χώρο που κατοικούμε ήδη από πολλούς αιώνες π. Χ. Πελασγοί, Δωριείς, Ίωνες υπήρξαν μερικοί από τους κατοίκους αυτού του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται από την Μικρά Ασία, τα παράλια δηλαδή της σημερινής Τουρκίας, τα παράλια της Βόρειας Αφρικής που αργότερα ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια μέχρι και τα νότια παράλια της Δυτικής Ευρώπης όπου ενυπήρχε ελληνικό στοιχείο σε πόλεις όπως η σημερινή Νίκαια, η Μασσαλία στη Γαλλία ή το Εμπόριο στην Ισπανία. Η μοίρα των φύλων αυτών προσδιορίστηκε από την ανάγκη να συνδιαμορφώσουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό από την Γραμμική Β’ που είναι ξεκάθαρα ένα αλφάβητο ελληνικό.
Η ιστορία της γλώσσας των Ελλήνων διατρέχει τους αιώνες, αποτέλεσε όχημα πάνω στο οποίο μεταφέραμε τα ήθη και τα έθιμά μας, την ίδια μας την υπόσταση και την πήγαμε μέχρι και στα πέρατα της Ασίας όπου και ιδρύθηκαν ελληνικά σχολεία και ο πολιτισμός και η φιλοσοφία καρποφόρησαν. Είμαστε ευλογημένοι και πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι για αυτήν την συγκυρία καθώς σήμερα μετά από σχεδόν 4000 χρόνια ανήκουμε σε αυτούς που διατηρούν την ίδια σχεδόν γλώσσα και έχουμε να επιδείξουμε ένα μεγαλείο με το ίδιο αλφάβητο, μην ξεχνάμε πως είναι μόνο 3 ή 4 οι γλώσσες που έχουν τόσο μεγάλη ιστορία όσο και η δική μας, ιστορία όμως που δυστυχώς διακόπηκε για τους υπόλοιπους.
Άρα η γλώσσα μας παραμένει ζωντανή και σχεδόν ατόφια από τότε έως σήμερα, άντεξε δηλαδή στον χρόνο χάρη σε συνθήκες κοινωνικές, πολιτικές και άλλες. “Η δύναμη της ελληνικής γλώσσας προέκυψε μέσα από πραγματικότητες οι οποίες σχετίζονται με τις προκλήσεις που οι Έλληνες αντιμετώπισαν πολιτισμικά, ιδεολογικά, οικονομικά και πνευματικά στον μακρό χρόνο, και με τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν σε αυτές”. Η Μαρία Ευθυμίου μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο που φτάνει έως τις μέρες μας και όλα αυτά που καταγράφει στο βιβλίο είναι μια αφορμή να δούμε πού βρισκόμασταν πριν 200 χρόνια και πού έχουμε καταλήξει σήμερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα συνέβησαν τεκτονικές αλλαγές στην χώρα που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα. Δεν είναι ούτε η χώρα του 1821 ούτε και του 1921, ούτε καν η χώρα του 1945. Η χώρα διαμόρφωσε τα τελικά σύνορά της το 1948 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων και σήμερα είναι ισχυρό και ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και βέβαια διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως ήταν πάντα άλλωστε.
Το ελληνικό όνειρο:
Το βιβλίο διατρέχει την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους καταλήγοντας σε ένα ιδανικό εθνικό σενάριο για την επόμενη δεκαετία. Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για ένα προγραμματικό κείμενο, αλλά για λογικές υποθέσεις. Ακολουθούμε τις γραμμές που ξεκίνησαν από την Επανάσταση του 1821, ξεμπλέκουμε το κουβάρι που σχημάτισαν πάνω στον άξονα του χρόνου και προσπαθούμε να δούμε πού θα καταλήξουν. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, μέσα από παθογένειες, κρίσεις, έριδες και συγκρούσεις, αναδεικνύεται ένα θετικό σενάριο για μία χώρα που θα εξάγει ευτυχία. Δεν πρόκειται, επίσης, για ιστορική μελέτη. Είναι όμως μία συνάντηση της ιστορικής αφήγησης με την πολιτική ανάλυση. O Στάθης Ν. Καλύβας, ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, πολιτικούς επιστήμονες των καιρών μας, αναλύει σύντομα και περιεκτικά τους μηχανισμούς που κίνησαν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη στη σύγχρονη Ελλάδα, ξορκίζοντας με πραότητα αφελείς και λαϊκίστικες προσεγγίσεις που έθρεψαν μύθους και στερεότυπα. Τι οδήγησε στην Επανάσταση του 1821; Πώς φτάσαμε στον εθνικό διχασμό; Ποιες πληγές άφησε ο Εμφύλιος; Τι έφταιξε για την κρίση του 2010 και πόσο άλλαξε η Ελλάδα; Πώς θα είναι η χώρα μας στη δεκαετία του 2030;
Στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα κατά της Covid-19.
Η είσοδος στο χώρο των συναντήσεων επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού,
- Πιστοποιητικό νόσησης,
- Rapid test των τελευταίων 48 ωρών,
- PCR (μοριακού τεστ) των τελευταίων 72 ωρών.