Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η μηνιαία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν το βιβλίο με τίτλο «Είμαστε πλασμένοι από χώμα» του Πάνου Καρνέζη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Πάνος Καρνέζης γράφει για την περιπέτεια των προσφύγων, μεταναστών. Αναδεικνύει την τραγική τους κατάσταση μέσα από τη δύναμη της μυθοπλασίας, μέσα από τη φωνή του παρατηρητή. Από απόσταση και χωρίς υπερβολές, μελοδραματισμούς, εκθέτει με τον τρόπο του το πρόβλημα που σκόπιμα δεν λύνεται. Η ματιά του όμως δεν μένει εκεί. Κύριος σκοπός να στρέψουμε το βλέμμα στην αντοχή, στην προσπάθεια, στην οικογένεια και στη διατήρηση της ελπίδας. Κινείται ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και στην αισιοδοξία.

Όσο σκληρές κι αν οι συνθήκες, πάντα θα βρίσκει ο άνθρωπος της δύναμη να συνεχίσει, πάντα θα βρίσκει κάποιον άλλο να συνεχίσει μαζί του. Η δύναμη μπαίνει πάνω από την αδυναμία, η επιμονή πάνω από την παραίτηση. Ο συγγραφέας δεν προσπερνά τις δυσκολίες, αλλά εξαντλεί την προσπάθεια του σε αυτές. Βλέπει τα ισοδύναμα τους από την άλλη πλευρά και μας παραδίδει μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία.

Η αφήγηση της ιστορίας διακρίνεται για τη σταθερότητα και την καθαρότητα της. Σε αυτήν αντανακλά η ψυχολογική πίεση των ηρώων και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις τους. Το μυθιστόρημα χτίζεται στη σχέση του ενήλικα με το παιδί και στην δύσκολη προσπάθεια τους να γίνουν οικογένεια. Μέσα απ’ αυτό το κανάλι φιλτράρονται και τα υπόλοιπα ζητήματα: η υιοθεσία, ο έλεγχος της μοίρας μας, οι ηθικοί προβληματισμοί μας, η δέσμευση, η προσδοκία.

Στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα κατά της Covid-19.  Η είσοδος στο χώρο των συναντήσεων επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.