Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στην αίθουσα θεάτρου  του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Συζητήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ο ταχυδρόμος», του Γιώργου Παπαδάκη, έργο το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος 2019.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ορεινό Ρέθυμνο, δεκαετία του ’50. Μνήμες πολέμου, μνήμες εμφυλίου και μια συντηρητική κοινωνία στην οποία πνέει που και που δειλά δειλά άνεμος αλλαγής. Η πυρηνική οικογένεια στο απόγειο της δόξας της, εξακολουθεί να είναι πάνω απ’ όλους και όλα. Ένας ταχυδρόμος, ο Αλέξιος Δαφέρμος, άνθρωπος καλλιεργημένος, ήσυχος και χαμηλών τόνων, αποφασίζει να εκπληρώσει την επιθυμία των γονιών του και να παντρευτεί από συνοικέσιο, κάτι που τότε δεν ήταν ασυνήθιστο, αφού ελάχιστοι νέοι εναντιώνονταν στα κελεύσματα των γονιών τους. Ο γάμος αυτός, το συνοικέσιο που οδήγησε σε αυτόν, η ίδια η τελετή καθεαυτή, αλλά και η εξέλιξή του, αποτελούν τον κεντρικό άξονα του βιβλίου, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι πιο προσωπικές σκέψεις που κάνει ο ταχυδρόμος για όλα αυτά, τα οποία τα μοιράζεται με τον αναγνώστη. Διότι ουσιαστικά το βιβλίο αυτό, γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο, αποτελεί τη ματιά του ίδιου του πρωταγωνιστή-ταχυδρόμου σε όσα συμβαίνουν-εκουσίως ή ακουσίως- στη ζωή του. Ο Αλέξιος μοιράζεται τα πάντα μαζί μας επιδεικνύοντας μία καλυμμένη δυσφορία για όσα τον δυσαρεστούν, διστάζει όμως να έρθει σε σύγκρουση με το κοινωνικό κατεστημένο. Κατά κάποιον τρόπο αποδέχεται σιωπηλά τις επιλογές που οι άλλοι κάνουν γι’ αυτόν. Το μόνο που θέλει είναι μία ήσυχη οικογενειακή ζωή και δείχνει διατεθειμένος να το αποκτήσει πάση θυσία, ακόμη κι όταν ανακαλύπτει ότι γύρω από το συνοικέσιό του έχει υφανθεί μία έξυπνη πλεκτάνη και ότι η γυναίκα του κρύβει ένα φοβερό μυστικό το οποίο θα σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα το δικό του πεπρωμένο.

 

Στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα κατά της Covid-19.

Η είσοδος στο χώρο των συναντήσεων επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • Πιστοποιητικό νόσησης,
  • Rapid test των τελευταίων 48 ωρών,
  • PCR (μοριακού τεστ) των τελευταίων 72 ωρών.