Το σεντούκι έφτασε για μία ακόμη χρονιά στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο και επεφύλασσε διάφορες εκπλήξεις για τους μαθητές που συμμετέχουν στις καλοκαιρινές δράσεις του Ιδρύματος.

Το φετινό καλοκαίρι, λόγω μεγάλης συμμετοχής,  οι μαθητές χωρίστηκαν, βάσει ηλικίας, σε 3 τμήματα τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικές ημέρες με εναλλαγή δραστηριοτήτων.

Το τμήμα των παιδιών που συναντήθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη συμμετείχε σε ένα εργαστήριο που συνδυάζει τη Ρομποτική με τη Φιλαναγνωσία. Οι μαθητές ξεκίνησαν να συνθέτουν ένα δικό τους προσωπικό «Τετράδιο Φαντασίας». Έπειτα, έγινε σύντομη και διαδραστική  παρουσίαση του βιβλίου «Το πρώτο Χμ που είδα!ω», της Κατερίνας Κρις κι έτσι γνώρισαν τα «Χμ!», τα μικρά πλασματάκια έμπνευσης που κρύβονται στο χαρτί. Στη συνέχεια, ζωντάνεψαν το στροβίλισμά τους με LEGO® γρανάζια, ρομποτικά εξαρτήματα και άλλα διακοσμητικά τουβλάκια. Παράλληλα, έκαναν ένα ταξίδι αλγοριθμικής σκέψης στον «Μεγάλο Χαρτοχάρτη Χαρτιού των Χμ!» με τη βοήθεια της μέλισσας Beebot. Στο κλείσιμο της συνάντησης, είχαν χρόνο να ξεφυλλίσουν και να δανειστούν βιβλία της δικής τους επιλογής από τον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Το τμήμα των παιδιών που συναντήθηκε στο κτίριο Β άνοιξε το σεντούκι, μέσα στο οποίο τους περίμενε ένα γράμμα από το παρελθόν. Ήταν το γράμμα του Αντρέα, απόσπασμα μέσα από το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά». Ακολουθώντας λοιπόν τις προτροπές του Αντρέα τα παιδιά ξεκίνησαν για την περιπέτειά στους στο βουνό, φροντίζοντας να πάρουν μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια. Στη  πρώτη συνάντηση «έστησαν» τις σκηνές τους και κατασκεύασαν, με μοναδικό τρόπο κάθε μαθητής, τα κιάλια τους.

Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες έχουν προσαρμοστεί μέσα από τα προτεινόμενα εργαστήρια.