Η τελευταία συνάντηση για το 2021 του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Το θέμα της ήταν εορταστικό, γεμάτο ζωντάνια και παιδικό ενθουσιασμό.

Αρχικά, οι μαθητές αξιοποίησαν την τεχνική αναδίπλωσης χαρτιού (Origami) και με απλές οδηγίες, δημιούργησαν σελιδοδείκτες με ήρωες της φαντασίας τους, που θα συνοδεύσουν τις αναγνώσεις της νέας χρονιάς.

Στη συνέχεια, στο κλίμα των ημερών, αξιοποιώντας ρομποτικό υλικό, κατασκεύασαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στόχος ήταν να στήσουν μια περιστρεφόμενη βάση κι έπειτα να χτίσουν γύρω από τον άξονά της το δεντράκι τους. Μέσα από αυτήν την ημιδομημένη προσέγγιση και με τη δημιουργική ματιά τους, τα παιδιά εξερεύνησαν τα δομικά στοιχεία του ρομποτικού πακέτου και τις δυνατότητες για αμέτρητους συνδυασμούς. Τέλος, προγραμμάτισαν τις κατασκευές τους προσθέτοντας αισθητήρα κλίσης ως διακόπτη, πολύχρωμο led φωτισμό (μέσω hub) και ηχογραφήσεις με ευχές.

Στη διάρκεια του μαθήματος είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν τα βιβλία που θα τους κρατήσουν συντροφιά στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

***

Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε ο Α’ κύκλος του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά και δημιουργικά, κατασκεύασαν με τα χέρια και τη φαντασία τους, ήρθαν σε επαφή με ποικίλα αναγνώσματα και νέες ιδέες. Μετά τη συνθήκη του περυσινού εγκλεισμού οι παιδικές φωνές γέμισαν και πάλι τον χώρο της βιβλιοθήκης με διάθεση για γνώση, μοίρασμα, εξερεύνηση και ανταλλαγή συναισθημάτων.