Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 8η συνάντηση με θέμα την «Εξερεύνηση του κόσμου των πτηνών».

Τι κερδίζει κανείς με την παρατήρηση των πουλιών και της δραστηριότητάς τους στο δάσος, αλλά και στην πόλη; Πώς μπορούν οι άνθρωποι να τα διευκολύνουν στην αναζήτηση τροφής; Τι βοηθά την ταχύτερη ανάπτυξη των νεοσσών: σποράκια ή μικρά έντομα, και γιατί;

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια κατασκεύασαν με ανακυκλώσιμα υλικά, μέλι και σπόρους ένα χρήσιμο «στολίδι-ταΐστρα» για τα αληθινά δέντρα, προκειμένου να βοηθήσουν τους φτερωτούς φίλους στην αναζήτηση τροφής.

Έπειτα, αξιοποιώντας ρομποτικό εξοπλισμό, κατασκεύασαν το μοντέλο μιας φωλιάς, με τα πουλάκια να καλούν τη μαμά τους κάθε φορά που εκείνη εμφανίζεται. Ειδικότερα, ένας αισθητήρας απόστασης ανιχνεύει τη μητέρα που πλησιάζει, κι έτσι τα μικρά την αντιλαμβάνονται, τιτιβίζουν και διεκδικούν ζωηρά το μερίδιό τους στο φαγητό. Οι μαθητές παρατήρησαν τη συνδεσιμότητα των γραναζιών και διερεύνησαν την έννοια του γραναζιού-οδηγού σε έναν μηχανισμό.

Στο τέλος, δανείστηκαν βιβλία γνώσεων σχετικά με τα δέντρα, τα έντομα και τα πτηνά, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης σε θέματα παρατήρησης του οικοσυστήματος.

Χρήσιμες πληροφορίες για το μάθημα αντλήθηκαν από το podcast της LiFO : «Γιατί εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια από την Αθήνα;», το οποίο και μπορείτε να ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.lifo.gr/podcasts/originals/giati-exafanistikan-ta-spoyrgitia-apo-tin-athina