Την Τρίτη 16.11.2021 οι μαθητές διερεύνησαν, μέσα από βιβλία γνώσεων με πλούσια εικονογράφηση, πληροφορίες για τον κόσμο των μελισσών. Έτσι, στη διάρκεια της συνάντησης προέκυψαν απορίες όπως :

  • Τι κάνει ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα σε ένα βαρέλι γεμάτο μέλι;
  • Πώς «συνομιλούν» τα λουλούδια με τις μέλισσες;
  • Γιατί οι μέλισσες έχουν κίτρινες και μαύρες ρίγες;
  • Γιατί είναι χρήσιμο να παρακολουθήσει κανείς τη δουλειά που κάνει ένας συγγενής του ή φίλος μελισσοκόμος;
  • Πώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού επηρεάστηκαν οι πληθυσμοί των μελισσών στη Βόρεια Εύβοια;
  • Πού οφείλεται το μπιιιιζζζ που κάνουν τα έντομα;
  • Πώς μοιάζει τελικά μια κηρήθρα;

Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο με τη διαδικασία της επικονίασης, ενώ συγχρόνως γνώρισαν τις δραστηριότητες της κοινωνίας των μελισσών. Στη συνέχεια, μέσα από κάρτες ερωτήσεων, έκαναν μια σύντομη έρευνα σε παιδικά βιβλία, για να βρουν ταιριαστές απαντήσεις.

Έπειτα, αξιοποίησαν τα πακέτα ρομποτικού υλικού, για να κατασκευάσουν ένα μοντέλο μέλισσας η οποία ταξιδεύει κι έπειτα σταματάει σε ένα λουλούδι, για να πιει νέκταρ. Προσάρμοσαν γρανάζια, κινητήρα και αισθητήρα απόστασης, ώστε να προγραμματίσουν και τελικά να προσομοιώσουν τη διαλεκτική σχέση μεταξύ φυτού και εντόμου.

Στο τέλος, είδαν από κοντά πώς μοιάζει μια κηρήθρα, διαπιστώνοντας πόσο εντυπωσιακά χτίζουν το «σπίτι» τους οι μέλισσες- εργάτριες.

Στο κλείσιμο της συνάντησης, οι μαθητές είχαν χρόνο να μελετήσουν και να δανειστούν βιβλία σχετικά με τη θεματική, προκειμένου να εμβαθύνουν στον μαγικό κόσμο της κοινωνίας των εντόμων και των μελισσών.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες αντλήθηκαν από το podcast της LiFO «Γιατί χάνονται οι μέλισσες», το οποίο μπορείτε να ακούσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://www.lifo.gr/podcasts/fytologio/giati-hanontai-oi-melisses