Την Τρίτη 31.05.22 πραγματοποιήθηκε η 26η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη» και ήταν πασπαλισμένη με μπόλικη …μαγεία. Το θέμα της ήταν η λογοτεχνία του φανταστικού μέσα από μια αλλιώτικη προσέγγιση, που περιελάμβανε και ηλεκτρικά αγώγιμα τουβλάκια.

Αρχικά, έγινε συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την παρουσία του ηλεκτρισμού στη ζωή μας. Έτσι, οι μαθητές ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τις έννοιες, του ηλεκτρονίου, του φορτίου, του αγωγού και του μονωτή, του διακόπτη, καθώς και της «ομοιότητας» μεταξύ των δικτύων νερού και ρεύματος που υπάρχουν στο σπίτι μας. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν τον στατικό ηλεκτρισμό μέσα από το αποτέλεσμα της τριβής στο πείραμα με το «καλαμάκι και τα χαρτάκια».

Έπειτα, έγινε επίδειξη της κατασκευής ενός κυκλώματος με την αξιοποίηση των δομικών στοιχείων της BRIXO SmartToys. Μεταλλικά τουβλάκια, μπαταριοθήκη, φωτάκια LED, κινητήρας κι ένας αισθητήρας μαγνητικού πεδίου συνδέθηκαν σε κύκλωμα, για να δώσουν φως και κίνηση.

Στη συνέχεια, το δεύτερο βιβλίο της –ήδη αγαπημένης σειράς– «Χάρι Πότερ», «Ο Χάρι  Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά», αποτέλεσε αφορμή για να ταξιδέψουν οι μαθητές στον κόσμο της μαγείας και της φανταστικής λογοτεχνίας. Έτσι, χωρίστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν με ρομποτικό υλικό το ιπτάμενο αυτοκίνητο και τον βασιλίσκο, αξιοποιώντας διαφορετικούς αυτοματισμούς, αλλά και την ίδια τη μυστική κρύπτη του Χόγκουαρτς, η οποία άνοιγε με «μαγνητικό κλειδί».

Τέλος, δανείστηκαν βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας, και άλλα της δικής τους επιλογής, ενώ κάποιοι συνεχίζουν τη φανατική ανάγνωση της σειράς περιπετειών του μικρού μάγου.