Την Τρίτη 24.05.2022 πραγματοποιήθηκε η 25η συνάντηση του εργαστηρίου Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη. Με αφορμή την ενότητα της Κυκλοφοριακής Αγωγής και το πώς συμπεριφέρεται κανείς σωστά κατά την οδική κυκλοφορία, δόθηκε αφορμή να συζητηθεί η ταχύτητα στην καθημερινότητα, στον σύγχρονο ρυθμό ζωής και δραστηριότητας του ανθρώπου σε συλλογικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο.

Αρχικά, έγινε παρουσίαση και συζήτηση στην ομάδα σχετικά με το πώς ο σύγχρονος ρυθμός ζωής κάνει τον άνθρωπο να ξεχνάει την αξία που έχουν τα πράγματα που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. Τα παιδιά από μικρά εκπέμπουν σε πολύ υψηλού επιπέδου ερεθίσματα, όπως αυτά της ψηφιακής πραγματικότητας, και δεν καταπιάνονται με δραστηριότητες που μπορούν να διευρύνουν το φάσμα της προσοχής και της συγκέντρωσής τους.

Ουσιαστικά, από την κυκλοφοριακή αγωγή έγινε πέρασμα στη συναισθηματική αγωγή και οι μαθητές κλήθηκαν να …κατεβάσουν ταχύτητα και να αναρωτηθούν γύρω από ζητήματα της καθημερινότητας και των βιωμάτων τους, όπως:

  • Ποιες δραστηριότητες βοηθούν στο να φέρει κανείς ισορροπία στη διάθεσή του, να μειώσει το στρες και την υπερένταση;
  • Πώς μπορεί κανείς να διευρύνει το φάσμα της προσοχής και της συγκέντρωσής του, να νιώσει ηρεμία και χαρά με απλά πράγματα;
  • Πώς συμπεριλαμβάνονται οι διαφορετικές αισθήσεις στις ασχολίες των παιδιών;

Στη συνέχεια, οι μαθητές ολοκλήρωσαν τη ρομποτική κατασκευή του οχήματος εκτάκτου ανάγκης που είχαν ξεκινήσει στο προηγούμενο μάθημα, προσθέτοντας ακόμα έναν κινητήρα, για να δώσουν, εκτός από κλίση, και ευθύγραμμη κίνηση στο όχημά τους.

Παράλληλα, ολοκλήρωσαν αποστολές αλγοριθμικής σκέψης στο ταμπλό-προσομοίωση πόλης με τη βοήθεια του BeeBot, το οποίο λειτούργησε ως όχημα για την πλοήγηση στον εικονικό δρόμο.

Στο τέλος, ήρθαν σε επαφή με θεματικά βιβλία που αφορούν τη διαχείριση συναισθημάτων, τις …χαμηλές ταχύτητες και τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτές κατά τη συναναστροφή μας με τη φύση και τους συνανθρώπους μας.