Την Τρίτη 17.05.2022 πραγματοποιήθηκε η 24η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Το θέμα της αφορούσε την οδική κυκλοφορία και τους κανόνες που την ορίζουν. Πεζοί, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα καλούνται να συνυπάρξουν στον δρόμο, με τρόπο ώστε να υπάρχει σεβασμός και να κάνουν ο ένας τη ζωή του άλλου εύκολη. Πόσο καλά τα καταφέρνουν άραγε;

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος, οι μαθητές, αξιοποιώντας την αλγοριθμική σκέψη, οδήγησαν ψηφιακά το ρομπότ-μελισσάκι (Bee Bot) στις σωστές διαδρομές. Στη συνέχεια, «βγήκαν στον δρόμο», δοκιμάζοντας να πλοηγηθούν σε ένα ταμπλό-προσομοίωση πόλης και να ανταποκριθούν σε διαφορετικές αποστολές. Έτσι, σταμάτησαν στο «STOP», ώστε να ελέγξουν διπλή φορά τον δρόμο πριν περάσουν, κατέβασαν ταχύτητα στη διάβαση, για να δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς, παρατήρησαν τη χρησιμότητα των διαφορετικών πινακίδων και υπάκουσαν στις υποδείξεις τους. Το βιβλίο «Περιπέτεια στην Τραυματούπολη» των Π.Φούρκα και Β. Καρανδάκη πλαισίωσε με τους ήρωες και το υλικό του τη θεματική της συνάντησης.

Στο δεύτερο μέρος, έγινε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της υπερβολικής κίνησης στους δρόμους μεγάλων πόλεων. Με αφορμή αυτό και κάνοντας χρήση ρομποτικού υλικού, οι μαθητές κατασκεύασαν έναν μηχανισμό ανύψωσης αυτοκινήτου, προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (π.χ. πυροσβεστικό, ασθενοφόρο κ.ά.) από δρόμους με μποτιλιάρισμα.

Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία σχετικά με ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και άλλα δικής τους επιλογής.