Την Τρίτη 05.04.2022 πραγματοποιήθηκε η 20η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Αυτήν τη φορά οι μαθητές επιβιβάστηκαν σε μια φανταστική χρονομηχανή και ταξίδεψαν στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, αναγνωρίζοντας αντικείμενα και παιχνίδια της καθημερινότητας του παππού και της γιαγιάς, τα οποία …μπορεί ακόμη και σήμερα να υπάρχουν κάπου μες στο σπίτι.

Μέσα από ένα κινητικό παιχνίδι με κάρτες αντιστοίχισης, ακούγοντας μόνο στίχους, οι μαθητές καλούνταν να μαντέψουν και να διαλέξουν το σωστό αντικείμενο.  Έτσι, το λυχνάρι, η κλεψύδρα, ο αργαλειός, το ροΐ και ο μύλος του καφέ ζωντάνεψαν μέσα από εικόνες, ποιήματα και εμπειρίες των μαθητών.

Στην επόμενη αποστολή τους, οι μαθητές χρειάστηκε να λύσουν έναν γρίφο, προκειμένου να βρουν ένα κρυμμένο «παιχνίδι από τα παλιά» στον χώρο της Bιβλιοθήκης. Έτσι, μια ξύλινη παιδική σβούρα έκανε την εμφάνισή της μετά από ταιριαστή σύνθεση των στοιχείων και σωστή αναζήτηση βιβλίων στα ράφια με βάση το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey.

Έπειτα, προχώρησαν στην κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου σβούρας με τη βοήθεια της σωστής σύνδεσης γραναζιών και την αξιοποίηση της ισχύος του κινητήρα, που οδήγησαν σε αποτελεσματική περιστροφική κίνηση. Οι μαθητές έκαναν αγώνες μεταξύ τους, προσπαθώντας να κρατήσουν τις σβούρες τους περισσότερη ώρα σε κίνηση εντός του «αγωνιστικού χώρου».

Στο κλείσιμο της συνάντησης, δανείστηκαν βιβλία της επιλογής τους με βάση τα ενδιαφέροντά τους.

Με λίγα λόγια…ένα συναρπαστικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα έφτασε στο τέλος του με την υπόσχεση να συνεχιστούν για λίγο οι ρομποτικές …σβουρομαχίες και στο επόμενο μάθημα!