Την Τρίτη 26.10.2021  ξεκίνησε το νέο εργαστήριο “Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη”, το οποίο συνδυάζει τη φιλαναγνωσία με τις βασικές έννοιες της ρομποτικής.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι μαθητές γνώρισαν την τεχνική δημιουργίας κινουμένων σχεδίων (stop motion animation) μέσα από φυλλοσκόπια και θαυματρόπια. Παράλληλα, ταξίδεψαν από το χθες στο σήμερα, διερευνώντας ζητήματα όπως :

  • Πώς έμοιαζε το να δουλεύει κανείς στο εργαστήριο του Walt Disney τον προηγούμενο αιώνα;
  • Πώς ζωντανεύει μια μικρή ιστορία ξεφυλλίζοντας γρήγορα ένα τετράδιο με σκίτσα;
  • Με ποιον τρόπο σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν προσεγγίσει και αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνική για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους;

Στη συνέχεια, κράτησαν στα χέρια τους «κινηματογράφο τσέπης», ακολουθώντας τις “Περιπέτειες του Τέλη”, του κομίστα Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Έπειτα, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν μια περιστρεφόμενη συσκευή στήριξης εικόνων, για να διαπιστώσουν το φαινόμενο του μετεικάσματος. Σε κάθε περιστροφή  οι δύο εικόνες γίνονταν μία “ξεγελώντας” την οπτική αντίληψη.

Στο τέλος, οι μαθητές γνώρισαν την τεχνική του πώς μπορούν να κατασκευάσουν με απλά υλικά το δικό τους μηχανικό οπτικό παιχνίδι, το θαυματρόπιο.

Η συνάντηση έκλεισε με ενθουσιασμό, προσμονή για την επόμενη συνάντηση και δανεισμούς βιβλίων σχετιζόμενων με τα θέματα που αναπτύχθηκαν.