Στις 29.03.2022 πραγματοποιήθηκε η 19η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, το θέμα ήταν η σημασία που έχει για τον καθένα μας ξεχωριστά η χώρα στην οποία ζει και μεγαλώνει.

Αρχικά, οι μαθητές διερεύνησαν μέσα από τις πέντε αισθήσεις εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, ήχους που τους έρχονται στον νου στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» και έπειτα χρωμάτισαν την ελληνική σημαία όπως την έχουν στο μυαλό τους.

Στη συνέχεια, αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο : «Γαλανόλευκη σημαία : ένα παραμύθι και εκατό ιστορίες» έγινε συζήτηση για το πώς αποτυπώνεται η ιστορία και η φυσική ομορφιά ή ο πλούτος ενός τόπου στο εθνικό του σύμβολο, τη σημαία του. Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο οι μαθητές γνώρισαν ιστορικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία για τις σημαίες παλαιότερων ιστορικών περιόδων ή και άλλων τόπων.

Έπειτα, δημιούργησαν μια ρομποτική κατασκευή που αφορούσε την έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας. Πιο συγκεκριμένα, προγραμμάτισαν την κατασκευή τους, ώστε όταν πλησιάζει ο τσολιάς, να γίνεται αυτόματα η έπαρση της σημαίας. Ουσιαστικά, αξιοποίησαν οδοντωτά γρανάζια, συνθέτοντας έναν μηχανισμό κρεμαγιέρας, καθώς και αισθητήρα απόστασης για την ενεργοποίηση του ερεθίσματος.

Τέλος, τα παιδιά συγκέντρωσαν τις ιδέες και τις ζωγραφιές τους σε μια μικρή αφίσα, ώστε να μείνει μια ωραία ανάμνηση από την κουβέντα και το νοερό ταξίδι στους ελληνικούς τόπους. Παράλληλα, ξεφύλλισαν βιβλία σχετικά με την ελευθερία, την ειρήνη, την ελληνική επανάσταση και δανείστηκαν κάποια από αυτά ή άλλα με θεματική της δικής τους επιλογής.