Την Τρίτη 08.03.2022 πραγματοποιήθηκε η 16η συνάντηση του προγράμματος «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Αυτήν τη φορά οι μαθητές, συνεχίζοντας τη διερεύνηση της θεματικής για τα μέσα μεταφοράς, γνώρισαν δύο ιδιαίτερα οχήματα τα monorails και τα τελεφερίκ.

Αρχικά, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με άλλους γνωστούς τύπους οχημάτων, ενώ παράλληλα διαπίστωσαν πόσο αυτά διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε δυσπρόσιτα μέρη (τελεφερίκ) και πώς αξιοποιούνται σε πιο αυτοματοποιημένες διαδρομές (monorails σε πόλεις ή pods σε αεροδρόμια).

Στη συνέχεια, είτε ατομικά είτε σε ομάδες, κατασκεύασαν αντίστοιχα μοντέλα και τα τοποθέτησαν πάνω σε καλώδια και ράγες, ώστε να προσομοιώσουν την κίνησή τους. Πειραματίστηκαν με διάφορες παραμέτρους «παίζοντας» με τη χρονομέτρηση αποστάσεων, την εμφάνιση διαφορετικών τοπίων στην αρχή και το τέλος ενός ταξιδιού, την ισχύ του κινητήρα συνδυαστικά με την προσθήκη βάρους στο όχημα, προγραμματίζοντας έτσι, μοναδικές διαδρομές.

Τέλος, δανείστηκαν βιβλία σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και άλλα της προτίμησής τους.