Την Τρίτη 01.02.2022 πραγματοποιήθηκε η 12η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Συνεχίζοντας στην ενότητα «Πόλεμος και Ειρήνη», οι μαθητές γνώρισαν ορισμένα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα σε πολεμικές συρράξεις και θεωρούνται -μέχρι και σήμερα- εντυπωσιακά επιτεύγματα της αρχαίας τεχνολογίας.

Μέσα από το παιδικό βιβλίο «Αρχιμήδης» των Liu Si – yuan και Li Lian – bu σε μετάφραση Βαγγέλη Ηλιόπουλου, οι μαθητές γνώρισαν πτυχές της ζωής του σπουδαίου επιστήμονα, καθώς και μερικές από τις πολεμικές μηχανές που χρησιμοποίησε για την υπεράσπιση της πόλης του από τους Ρωμαίους κατακτητές (ηλιακό κάτοπτρο, καταπέλτης, αρπάγη).

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τροχαλίες και μοχλούς, κατασκεύασαν ένα απλό μηχανικό μοντέλο της «Αρπάγης», ενός πολεμικού όπλου που θυμίζει γερανό με άγκιστρο. Το συγκεκριμένο μέσο, που ήταν τοποθετημένο μέσα από τα τείχη της πόλης, άρπαζε τα εχθρικά πλοία, τα σήκωνε και τα πετούσε ξανά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα αυτά να βυθίζονται. Οι μαθητές προσομοίωσαν την κίνηση της αρπάγης, είτε χειροκίνητα, είτε με τη χρήση κινητήρα, παγιδεύοντας πλοία δικής τους κατασκευής.

Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία με θέμα την αρχαία τεχνολογία και τις εφευρέσεις, τον πόλεμο και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και βιβλία με θεματικές της προτίμησής τους.