Την Τρίτη 18.01.2022 πραγματοποιήθηκε η 11η συνάντηση του εργαστηρίου «Ρομπότ στη Βιβλιοθήκη». Καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει ένας κύκλος Παγκόσμιων Ημερών μνήμης και ευαισθητοποίησης, το θέμα της συνάντησης ήταν «Πόλεμος και Ειρήνη».

Το πρώτο μέρος της ενότητας ξεκίνησε με την ανάγνωση του βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο». Κάπως έτσι, δόθηκε η αφορμή για ένα παιχνίδι εξερεύνησης στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν σκηνές της ιστορίας, προκειμένου οι μαθητές να ανακαλύψουν αφενός σημεία ενδιαφέροντος  στην πόλη της Τρίπολης, και αφετέρου να γνωρίσουν το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey που χρησιμοποιείται διεθνώς από βιβλιοθήκες. Με καθοδήγηση και στοιχεία βήμα-βήμα παρατήρησαν, αναζήτησαν και βρήκαν τα «βιβλία με τα κρυμμένα εισιτήρια» για σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ συγχρόνως άρχισαν να εξοικειώνονται με το διεθνές αυτό σύστημα οργάνωσης της ανθρώπινης γνώσης.

Στη συνέχεια, οι μαθητές με τη βοήθεια ρομποτικού υλικού κατασκεύασαν έναν αυτοκινούμενο «καταπέλτη …αγάπης», ο οποίος εκτόξευε …καρδιές από αλατοζύμαρο. Έτσι, χρησιμοποίησαν ένα πολεμικό μέσο, για να διαδώσουν ένα αλλιώτικο μήνυμα. Ταυτόχρονα, δοκίμασαν την κίνηση των κατασκευών τους στον χώρο, εναλλάσσοντας τα γρανάζια, για να διαπιστώσουν διαφορές στην ταχύτητα των οχημάτων τους.

Τέλος, οι μαθητές δανείστηκαν βιβλία της επιλογής τους αλλά και προτεινόμενα ποικίλης θεματολογίας.

Το δεύτερο μέρος της ενότητας συνεχίζεται στην επόμενη συνάντηση.