ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Τα ατυχήματα αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας των παιδιών διότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας. Πρόκειται για ακούσιες σωματικές βλάβες που 9 στις 10 φορές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, σε αμέλεια, σε περιφρόνηση ή άγνοια του κινδύνου.
 
Τα τροχαία ατυχήματα είναι τα συχνότερα (50%), ακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι (35%), ενώ όλα τα υπόλοιπα αποτελούν το 15% του συνόλου των ατυχημάτων.
 
Έτσι, στα βρέφη και τα νήπια συχνότερα είναι τα ατυχήματα από πτώσεις, πνιγμούς από ξένα σώματα ή τροφές, δηλητηριάσεις και εγκαύματα. Στη σχολική, προεφηβική και εφηβική ηλικία κυριαρχούν τα τροχαία ατυχήματα με το παιδί πεζό ή επιβάτη και οι πνιγμοί.
 
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ειδικοτήτων στην Παιδιατρική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων το σημαντικότερο μέτρο είναι το ασφαλές περιβάλλον εντός και εκτός σπιτιού, που συμπληρώνεται από την εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου.
 
Η εφαρμογή προγραμμάτων  για την πρόληψη των ατυχημάτων αποτελεί σήμερα πρώτιστο θέμα της Δημόσιας Υγείας στις προηγμένες χώρες, καθόσον τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους ήταν μείωση των ατυχημάτων κατά 40%. Αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και όχι τόσο από το ύψος των διατιθέμενων από την Πολιτεία δαπανών.
 
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 στις 7 μμ, η κα. Ελένη Γεωργούλη, Τεγεάτισσα, Λέκτορας στη Β’ Παιδιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», θα μας αναλύσει τα μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων που συμβαίνουν στο σπίτι, στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στη θάλασσα, ή κατά τη μεταφορά του παιδιού με τα πόδια,  το αυτοκίνητο, το δίκυκλο, και θα απαντήσει σε τυχόν απορίες μας.
 
Η εκδήλωση οργανώνεται από το «Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινοπούλος-Βιοχάλκο» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.