Το Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/EIE διοργανώνουν από κοινού το επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Πελοποννησιακή Γερουσία: Ένας πολιτικός θεσμός της Ελληνικής Επανάστασης».

Η εναρκτήρια συνεδρία, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, φιλοξενείται στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από το Δήμο Τρίπολης, ενώ οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, Σάββατο 20 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (κτίριο Β) στο Στάδιο Τεγέας.

Η Πελοποννησιακή Γερουσία υπήρξε γέννημα του 1821, καθόσον είναι  ένας πρωτότυπος θεσμός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διοικητική συγκρότηση των επαναστατημένων περιοχών, στην οργάνωση της επιμελητείας των ενόπλων σωμάτων και στην εδραίωση του Αγώνα. Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μία καλή αφορμή για να προσεγγιστεί ο ξεχωριστός αυτός τοπικός οργανισμός υπό το φως της σύγχρονης ιστορικής έρευνας, των νέων αρχειακών διαθεσιμοτήτων και της πύκνωσης της περί το 1821 βιβλιογραφίας. Η απόκτηση και φωτομηχανική αναπαραγωγή από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ενός σημαντικού τεκμήριου της Πελοποννησιακής Γερουσίας, του ενόρκου συμφωνητικού 17 μελών της μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που συντάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1822, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό κίνητρο διερεύνησης της ιστορικής διαδρομής του τοπικού αυτού πελοποννησιακού θεσμού, που η ίδια η θέσπισή του εμπεριείχε την υπέρβαση της τοπικότητας.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή μόνο κατόπιν επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικού αποτελέσματος rapid test που έχει διενεργηθεί εντός 48ωρών από την έναρξη της κάθε ημέρας του Συνεδρίου, σε συνδυασμό με επίδειξη έγκυρου αποδεικτικού ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι την συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου: