Το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πελοποννησιακή Γερουσία: ένας πολιτικός θεσμός της Ελληνικής Επανάστασης» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το απόγευμα του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου 2021. Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα συμμετοχής και υποδέχτηκαν με ζωηρό ενδιαφέρον και ερωτήσεις πάνω στο σύνολο των ανακοινώσεων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από κοινού από το Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/EIE.

Η εναρκτήρια συνεδρία της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021, φιλοξενήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, ενώ οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (κτίριο Β) στο Στάδιο Τεγέας.

Η Πελοποννησιακή Γερουσία υπήρξε γέννημα του 1821, καθόσον είναι  ένας πρωτότυπος θεσμός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διοικητική συγκρότηση των επαναστατημένων περιοχών, στην οργάνωση της επιμελητείας των ενόπλων σωμάτων και στην εδραίωση του Αγώνα. Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μία καλή αφορμή για να προσεγγιστεί ο ξεχωριστός αυτός τοπικός οργανισμός υπό το φως της σύγχρονης ιστορικής έρευνας, των νέων αρχειακών διαθεσιμοτήτων και της πύκνωσης της περί το 1821 βιβλιογραφίας. Η απόκτηση και φωτομηχανική αναπαραγωγή από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ενός σημαντικού τεκμήριου της Πελοποννησιακής Γερουσίας, του ενόρκου συμφωνητικού 17 μελών της μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που συντάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1822, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό κίνητρο διερεύνησης της ιστορικής διαδρομής του τοπικού αυτού πελοποννησιακού θεσμού, που η ίδια η θέσπισή του εμπεριείχε την υπέρβαση της τοπικότητας.