«Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ»

 

Οι Αρματολοί και οι Κλέφτες εκπροσωπούσαν, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, την αδούλωτη ελληνική ψυχή. Αυτοί ,κατά κανόνα, κράτησαν, με τα κατορθώματά τους, αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας, για ελευθερία και αξιοπρέπεια, μέσα στους αιώνες της ταπείνωσης.

Η λαϊκή μούσα έψαλλε με τους υπέροχους στίχους της τις πολεμικές ικανότητες, την περηφάνια αλλά και το θάνατό τους. Τους στίχους αυτούς απάγγελλαν συχνά, με καμάρι, οι περιφρονημένοι ραγιάδες, για να παίρνουν κουράγιο και πίστη μέσα στα σκοτάδια της σκλαβιάς τους.

 Πολλά από τα παλικάρια αυτά των βουνών και των λαγκαδιών σκοτώθηκαν πολεμώντας με τις λιγοστές δυνάμεις τους τον εχθρό ή πέφτοντας σε άνανδρες παγίδες, που τους έστηναν, άλλα πάλι δολοφονήθηκαν από προδότες φίλους ή πληρωμένους φονιάδες και άλλα προτίμησαν, μπροστά στον κίνδυνο της ατίμωσης, να θέσουν μόνα τους τέλος στην άχαρη ζωή τους.

Με αφορμή την εθνική επέτειο του 1821, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008 και ώρα 7.00μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο» στο Στάδιο Τεγέας, ο  κ. Ιωάννης Γρυντάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός, θα μας μιλήσει για τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κλεφταρματολών, που αγωνίσθηκαν ξεχωριστά και εγκατέλειψαν τις αγωνίες της σκληρής ζωής τους με επίσης ξεχωριστό τρόπο.

 

Μετά την ομιλία, η Χορωδία του ΚΑΠΗ Τρίπολης θα ερμηνεύσει επίκαιρα πατριωτικά τραγούδια.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.