Την Πέμπτη 20.01.2022 οι μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Τεγέας συναντήθηκαν διαδικτυακά σε 3 διαδοχικές συναντήσεις, με τον συγγραφέα  και εκπαιδευτικό Γιώργο Χατζόπουλο, στα πλαίσια του «Μήνα Εφηβείας 2021» που οργανώνεται για 11η χρονιά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Κεντρικός άξονας της συνάντησης ήταν το βιβλίο του συγγραφέα Όνειρο πρώτο, η απόδραση από τη σειρά Οι αγριόπαπιες, πάνω στο κινήθηκε η συζήτηση αλλά και οι ερωτήσεις των μαθητών.

Δεδομένης της  αμηχανίας που εκδηλώνεται στις διαδικτυακές συναντήσεις, ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να δοθούν νέα ερεθίσματα στους εφήβους, να τους κεντρίσουν τη φαντασία, να τους χαρίσουν μια διαφορετική γνώση και να τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, στέφθηκε με επιτυχία.

Καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα και καθημερινά κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι πολύ σπουδαίο που έχουμε αυτό το δικαίωμα. Το σημαντικότερο δικαίωμα του  ανθρώπου: η ελευθερία! Όμως, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιλογές μας επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή των άλλων, τότε γινόμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Ο Αλέξανδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ δύσκολα διλήμματα. Οι επιλογές του μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μιας οικογένειας εξόριστων μουσικών, τους οποίους βρήκε να κρύβονται σε έναν αχυρώνα, και ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των φίλων του και των συγγενών του. Με την πολύτιμη συνδρομή του συγγραφέα οι μαθητές μπήκαν στη θέση του Αλέξανδρου, συναισθάνθηκαν τις αγωνίες και τα διλήμματά του.