«Η Μικρασιατική καταστροφή»
 
Οι Δυνάμεις παραχώρησαν στην Ελλάδα, εξαιτίας της συμμετοχής της στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, τη Θράκη και τμήμα της δυτικής Μικράς Ασίας. Τα ελληνικά στρατεύματα έσπευσαν να αποβιβαστούν (Μάης 1919) στη Σμύρνη και καταλαμβάνουν την περιοχή. Με τη Συνθήκη των Σεβρών επισημοποιήθηκε η κατοχή της.
Στις εκλογές του 1920 ηττήθηκε ο Βενιζέλος, ενώ στη Μικρά Ασία αναπτυσσόταν το εθνικιστικό κίνημα του Κεμάλ. Οι νικητές των ελληνικών εκλογών επέκτειναν αλόγιστα το μικρασιατικό μέτωπο, αν και εναντίον τους είχαν στραφεί, εκτός από τον Κεμάλ, οι Σοβιετικοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, που είχαν διαφορετικά συμφέροντα.
Το καλοκαίρι του 1921 οι Έλληνες επιχείρησαν εκστρατεία για κατάληψη της Άγκυρας, αλλά απέτυχαν. Το επόμενο έτος το ελληνικό μέτωπο έσπασε, τα ελληνικά στρατεύματα υποχώρησαν άτακτα και οι νικητές Τούρκοι ξέσπασαν την εκδικητική μανία τους πάνω στους ανυπεράσπιστους ελληνικούς πληθυσμούς.
Οι βαρβαρότητες που συνέβησαν τότε ίσως ήταν μοναδικές στην παγκόσμια ιστορία… Το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας έσβησε μια για πάντα.
 
O   κ. Ιωάννης Γρυντάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός, θα μας μιλήσει για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 και ώρα 7.00μμ
 
στο Πολιτιστικό Κέντρο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο»
στο Στάδιο Τεγέας