Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) υλοποίησε το ερευνητικό έργο «Οι οικισμοί της Τρίπολης 17ος-21ος αιώνας» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Τα αποτελέσματα του έργου και η ψηφιακή πλατφόρμα θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19.00 στην αίθουσα θεάτρου (κτίριο Α) του Στασινοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Στάδιο Τεγέας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:

  • Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ
  • Ηλίας Κολοβός, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Μιχάλης Φέστας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ

Μετά την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση της ψηφιακής πλατφόρμας, όπου οι επισκέπτες/τριες θα μπορούν να εντοπίσουν το σύνολο των πληροφοριών που συγκεντρώθηκε ανά οικισμό για το διάστημα από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα.

Επίσης, στην ιστοσελίδα αποτυπώνεται χαρτογραφικά η πληθυσμιακή εξέλιξη και η διοικητική διαίρεση της περιοχής για το διάστημα 1879-2011 και περιλαμβάνονται 21 κείμενα για την ιστορία της Τρίπολης στην Ελληνική Επανάσταση, γραμμένα κυρίως από ξένους, αλλά και Έλληνες συγγραφείς. Τέλος, παρατίθενται επιλεγμένα κειμενικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής για τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Την υλοποίηση του ερευνητικού έργου ανέλαβε ο Μιχάλης Φέστας, ιστορικός, υπ. δρ. του ΕΚΠΑ με τη συνεργασία του Γιώργου Χιώτη, αρχαιολόγου-ιστορικού.

Το σχεδιασμό της ιστοσελίδας υλοποίησε ο Δημήτρης Κηρύκος.

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ.