Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, διοργανώνουν ομιλία του διεθνούς φήμης Βιολόγου και Περιβαλλοντικού Φωτογράφου Laurent Ballesta με τίτλο: «Ερευνητικές Αποστολές Gombessa και Αποστολή Ανδρομέδα: Από την εξερεύνηση έως την αποκατάσταση, Από την Ανταρκτική έως τη Μεσόγειο» τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

LAURENT BALLESTA

Ο Laurent Ballesta είναι βιολόγος, δύτης και περιβαλλοντικός φωτογράφος που εξειδικεύεται στην άγρια υποθαλάσσια ζωή στην οποία έχει αφιερώσει 13 φωτογραφικά λευκώματα. Γεννημένος το 1974 στο Montpellier της Γαλλίας, ο Laurent Ballesta μαζί με τον συνεργάτη του Pierre Descamps, ίδρυσαν το 2000 την Εταιρεία “Το μάτι της Ανδρομέδας» με βασικό στόχο τη συμφιλίωση της επιστημονικής έρευνας με την καλλιτεχνική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Η προσπάθεια αυτή οδήγησε, το 2008, στην ίδρυση μιας επιστημονικής εταιρείας, της «Ανδρομέδα-Ωκεανολογία».
Την τελευταία δεκαετία ο Ballesta διηύθυνε πλήθος εξερευνητικών αποστολών ευρείας κλίμακας, με κορυφαίες τις αποστολές “Gombessa” που στηρίζονται σε τρεις εμβληματικές αξίες: το επιστημονικό μυστήριο, την πρόκληση της κατάδυσης και την υπόσχεση ανέκδοτων φωτογραφιών.
Από τις πρώτες φωτογραφίες του Κοιλάκανθου σε βάθος 120μ. έως το νυκτερινό «κυνήγι» 700 καρχαριών Fokarava, ο Laurent Ballesta, « ο σύγχρονος J.J. Cousteau» όπως δικαίως αποκαλείται, εικονογραφεί κι αναδεικνύει το μεγαλείο του υποθαλάσσιου κόσμου μέσω καταδύσεων μεγάλου βάθους και διάρκειας στην Ανταρκτική αλλά και στο συναρπαστικό κόσμο της Μεσογείου, με μια ματιά επιστημονική, περιβαλλοντική και καλλιτεχνική.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Laurent Ballesta κατέκτησε μια παγκόσμια πρωτιά, συνδυάζοντας επιτυχώς υπεράκτια συστήματα διαβίωσης κορεσμού με τεχνικές αυτόνομης κατάδυσης: Επί 28 ημέρες, ο ίδιος και τρεις συνεργάτες του έζησαν σε θάλαμο συμπίεσης 5 τ.μ. και καταδύονταν καθημερινά στη ζώνη του μεσόφωτος, σε βάθη μεταξύ 60 και 120 μέτρων, χωρίς χρονικό περιορισμό, μεταξύ Μασσαλίας και Μονακό, κατορθώνοντας να φωτογραφίσουν μοναδικά οικοσυστήματα και να συνθέσουν πρωτότυπα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Δυο ακόμη επιφανή μέλη της Ωκεανολογικής Εταιρείας «Ανδρομέδα» θα συνοδεύουν τον Laurent Ballesta στην επίσκεψή του στην Αθήνα και στη διάλεξη-παρουσίαση που θα κάνει στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:

Η Julie Deter, ερευνήτρια στην «Ανδρομέδα» και στο Πανεπιστήμιο του Montpellier, η οποία υπήρξε επιστημονική διευθύντρια της αποστολής Gombessa 5. Η Julie Deter επικεντρώνει την ερευνητική της δραστηριότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην θαλάσσια και υποθαλάσσια βιοποικιλότητα.

Ο Pierre Descamp είναι υδρο-βιολόγος, Πρόεδρος της «Ανδρομέδα-Ωκεανολογία» και «Ανδρομέδα-Ωκεανολογία» του Μονακό. Εξειδικεύεται στην ενσωμάτωση της οικολογικής διάστασης στα αναπτυξιακά προγράμματα κι έχει δημιουργήσει πολλές εφαρμογές για την ανάδειξη και την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Ιδιαίτερα επιτυχής και γνωστή είναι η εφαρμογή DONIA (κατέκτησε την πρώτη θέση στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία για το Περιβάλλον ) που επιτρέπει σε κάθε είδους χρήστες σκαφών, αλιείς και δύτες να έχουν εικόνα του βυθού έτσι ώστε να αποφεύγουν τον «τραυματισμό» της υποθαλάσσιας χλωρίδας με τις άγκυρές τους.

Τη διάλεξη θα προλογίσει η κ. Μαρία Σαλωμίδη εκ μέρους του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή για να εξασφαλίσετε τη θέση σας εδώ