Από το Οκτώβριο του 2018, παραδίδονται μαθήματα σκάκι σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών, από τον κ. Γιάννη Κουτουζώφ, πιστοποιημένο προπονητή σκάκι με τον τίτλο Fide National Instructor N.Z., μέλος του Σκακιστικού Συλλόγου Τρίπολης – (Αθλητικό Σωματείο).

Τα μαθήματα σκάκι πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, για αρχάριους και προχωρημένους, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης στο κτίριο Α του Πολιτιστικού Κέντρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Στάδιο Τεγέας.

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, που παίζεται ανάμεσα σε δύο παίχτες. Παίζεται στην “σκακιέρα”, ένα διάγραμμα 64 τετραγώνων βαμμένων εναλλάξ με μαύρο και λευκό χρώμα, διατεταγμένων οριζοντίως και καθέτως σε διαστάσεις 8 Χ 8. Σκοπός κάθε παίχτη είναι η επίτευξη ματ στον αντίπαλο βασιλιά, ώστε αυτός να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία επίθεση που δέχεται από τους πεσσούς του αντιπάλου. Το παιχνίδι ξεκινά παραδοσιακά από συγκεκριμένη θέση όπου οι στρατοί παρατάσσονται αντικριστά. Την παρτίδα ξεκινά ο λευκός και στην υπόλοιπη παρτίδα οι παίκτες παίζουν εναλλάξ κινώντας κάποιο κομμάτι τους. Δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Θεωρητικά δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός παράγοντας και τίποτα κρυφό στην θέση για τους δύο παίκτες. Το παιχνίδι βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και στην στρατηγική. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο. Το Σκάκι είναι επιστήμη, είναι τέχνη, είναι πολιτισμός, είναι άθλημα.

Το σκάκι είναι ευρωπαϊκή επινόηση του 19ου αιώνα, αν και παραλλαγές του ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Τον 20ο αιώνα (1924) ιδρύεται η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία. Ο μεγαλύτερος τίτλος στο σκάκι είναι αυτός του Διεθνή Γκαρντ Μαιτρ, ο οποίος ισχύει εφ’ όρου ζωής. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) ιδρύθηκε το 1948 και υπάγεται ως αθλητική ομοσπονδία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) από το 1967.

Διδάσκει τον αυτοέλεγχο και καλλιεργεί τις ηθικές αξίες, όπως αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική και αντικειμενικότητα. Καλλιεργεί ικανότητες, όπως είναι η πειθαρχία σκέψης, η συγκέντρωση, η σοβαρότητα, η αναλυτική σκέψη και ο σεβασμός του αντιπάλου. Προωθεί την κοινωνικοποίηση, μέσω της ομαδικής εργασίας, της ανάληψης ευθυνών και της μετάδοσης γνώσης και εμπειριών. Απορροφά την επιθετικότητα και βοηθάει στην κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού. Παράλληλα βελτιώνει τη μνήμη και τη δημιουργική φαντασία. Το σκάκι είναι ένα στρατιωτικό παιχνίδι ίσων δυνάμεων που διεξάγεται «επί χάρτου» (σκακιέρας). Το σημαντικό του παιχνιδιού αυτού δεν είναι η νίκη επί του αντιπάλου, όσο η ποιότητα της νίκης, το «ευ αγωνίζεσθαι»

Σκοπός μας δεν είναι μόνο η διδασκαλία του παιχνιδιού μέσα σε μία αίθουσα, αλλά και η συμμετοχή των μαθητών σε μαθητικούς αγώνες σκάκι. Ήδη από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, μέλη της ομάδας σκάκι του ιδρύματος συμμετείχαν στο 31ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΕΣΣΠΕΠ), αποσπώντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των νηπίων.

Το μάθημα σκάκι καθώς και ο εξοπλισμός για την εκμάθησή του, παρέχονται δωρεάν.