Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος –ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ξεκίνησε από το 2004 μαθήματα Πάτσγουορκ (Patchwork) ενηλίκων, σε διδασκαλία της κ. Μυρτώς Βλασσοπούλου. Είναι η πρώτη που δίδαξε την τεχνική του Πάτσγουορκ στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’70, η οποία απέκτησε τεράστια πείρα στο αντικείμενο, ύστερα από παρακολούθηση μαθημάτων και σεμιναρίων στο εξωτερικό.

Ήταν το 2004, όταν η κ. Selma Kenter (πρόεδρος του συλλόγου Πάτσγουορκ γυναικών Τουρκίας) και η ομάδα της  επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, παρουσίασαν το έργο τους και έδωσαν τεχνογνωσία. Ήταν το έναυσμα, ώστε οι γυναίκες της Τεγέας να ενδιαφερθούν και να ξεκινήσουν αμέσως μετά, τα αντίστοιχα μαθήματα στο Ίδρυμα με την Μυρτώ Βλασσοπούλου. Το τμήμα του Πάτσγουορκ έχει πραγματοποιήσει ήδη μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την κ. Selma Kenter και τις μαθήτριές της, στο εργαστήριό τους.

Το Πάτσγουορκ είναι κατεξοχήν αμερικανική τεχνική, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Πρόκειται για συρραφή κομματιών υφάσματος διαφορετικών χρωμάτων ή και υφής, βάσει σχεδίου, για τη δημιουργία χειροτεχνημάτων, όπως παπλώματα, ριχτάρια, μαξιλάρια, τσάντες, τραπεζομάντηλα κ.α.

Η υφαντική, η ένωση χρησιμοποιημένων κομματιών υφασμάτων και η κεντητική, άνθισαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Πολλά διακοσμητικά σχέδια έχουν ταξιδέψει προς και από την Ευρώπη, από τους δρόμους του μεταξιού και έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Εκεί η παπλωματική τέχνη, -γνωστή πλέον ως patchwork- εξελίχθηκε από είδος πρώτης ανάγκης σε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Έχει κερδίσει γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες συν τω χρόνο, έχουν ενσωματώσει και σχέδια της χώρας τους.

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο του Πάτσγουορκ λειτουργεί κάθε Δευτέρα με δύο εναλλασσόμενα τμήματα -αρχαρίων και προχωρημένων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον 1ο όροφο του κτιρίου Α’ του Πολιτιστικού Κέντρου του  Ιδρύματος, στο Στάδιο Τεγέας, σε αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη με ό,τι απαιτείται για αποτελεσματική διδασκαλία.

Στο εργαστήριο αυτό, οι μαθήτριες μαθαίνουν να δημιουργούν κυρίως χρηστικά αντικείμενα, ακολουθώντας τις παραδοσιακές, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης αυτής.

Τα έργα των μαθητριών εκτίθενται κάθε δύο χρόνια σε έκθεση που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος  στο Στάδιο Τεγέας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει από κοντά  και αυτό να αποτελέσει με την σειρά του εφαλτήριο για συμμετοχή νέων μαθητριών στο εργαστήριο.

Τα καλύτερα έργα Πάτσγουορκ έχουν στολίσει πολλές φορές τις σελίδες του έντυπου ημερολογίου του Ιδρύματος και συγκεκριμένα κατά τα έτη 2010, 2014, 2019 και 2022.

Τα μαθήματα, και μέρος των υλικών, παρέχονται δωρεάν.