Το Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησαν τα μαθήματα κεραμικής ενηλίκων με την διδασκαλία της κ. Λίας Κελαϊδή. Μετά από σπουδές κεραμικής στην Ελλάδα και την Αγγλία, η κ. Κελαϊδή διδάσκει στο εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές  και διατηρεί προσωπικό εργαστήριο.

Με τον όρο «Κεραμική» εννοούμε τα αντικείμενα που έχουν γίνει από πηλό, διαμορφώθηκαν με διάφορους τρόπους, στέγνωσαν και τελικά έγιναν σταθερά και αμετάβλητα κάτω από την επίδραση της φωτιάς, μέσα στο καμίνι. Το όνομά της το χρωστά στον Κέραμο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, προστάτη των Κεραμέων, που τα εργαστήριά τους ήταν εγκατεστημένα κάτω από την Ακρόπολη, στην περιοχή του Κεραμικού.

Η κεραμική τέχνη είναι ίσως η πιο παλιά μορφή τέχνης. Συνοδεύει τον ανθρώπινο πολιτισμό από τα πρώτα του βήματα, περνώντας από γενιά σε γενιά. Από τις πλίθρες και τα τούβλα, τους αμφορείς και τις στάμνες, τα ειδώλια και τα καθημερινά σκεύη, μέχρι τα αρχαία ανάγλυφα και τα παλαιά υδραγωγεία, η κεραμική βρίσκεται ανέκαθεν μέσα στην καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής. Αντλεί δε τη θεματολογία της από οργανικές φόρμες του φυσικού μας κόσμου. Η πρώτη ύλη της κεραμικής, η ταπεινή άργιλος, με την πλαστικότητα και τις ποικίλες μορφές της, εμπνέει τη φαντασία και απελευθερώνει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες του δημιουργού.

Από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, οι τεχνικές της κατασκευής κεραμικών παραμένουν ίδιες! Είναι αυτές ακριβώς οι τεχνικές που διδάσκονται στο Εργαστήριο Κεραμικής του Ιδρύματος, προσφέροντας στους μαθητές στοιχεία και συναισθήματα, όπως αυτά της δημιουργικότητας, της ηρεμίας, της χαράς, της φαντασίας, της προσωπικής έκφρασης του ταλέντου καθενός, μέσα από αυτή την τέχνη, αλλά επίσης και της κοινωνικοποίησης.

Τα μαθήματα κεραμικής του Ιδρύματος πραγματοποιούνται κάθε Δεύτερα στο  εργαστήριο κεραμικής, που στεγάζεται στο κτίριο Γ’ του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας. Το ενδιαφέρον για το μάθημα της Κεραμικής μέσα σε αυτά τα χρόνια, παραμένει αμείωτο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο τμημάτων.

Οι μαθητές του εργαστηρίου, στα πλαίσια του μαθήματος,  έχουν επισκεφθεί  την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Ελλάδος στο Μαρούσι, το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής στην Πλάκα και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού τον Μάρτιο του 2019  .  Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πραγματοποίησαν μία δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη, μαζί με τους μαθητές του εργαστηρίου Ζωγραφικής, στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης  στην Αθήνα, .

Οι δημιουργίες των μαθητών που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Κεραμικής εκτίθενται στην καθιερωμένη, ανά διετία, Έκθεση Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Στάδιο Τεγέας, ενώ  έργα των μαθητών, στόλισαν τις σελίδες του ημερολογίου του ιδρύματος για τα έτη 2018 και 2021.

Το μάθημα της Κεραμικής καθώς και τα υλικά για την πραγματοποίησή του, παρέχονται δωρεάν.